Zachránce F1 na obzoru? Kdo má být jejím spasitelem?

Proboha, už s tím začněme, jako by říkalo gesto Christiana Hornera. | foto: Red Bull Content Pool

Bývalý manažer několika týmů a úspěšný provozovatel stáje Brawn GP 1, v jejichž barvách získal Jenson Button titul mistra světa, má být spasitelem F1 a pomoci vytvořit taková pravidla, která ji zase přiblíží lidem.

Ross Brawn by mohl být tím, komu dají šéfové jednotlivých týmů důvěru, aby pomohl s přestavbou F1. V minulých dnech se ozvalo hned několik velmi kritických hlasů na adresu F1 jako takové, velkou debatu vyvolalo prohlášení majitele Red Bullu Dietricha Mateschitze o demotivaci, přidal se i Christian Horner s výzvou, že je třeba provést zásadní změny.

Právě Horner je tím, kdo předpokládá, že se Brawn své role může výborně zhostit. Je mimo všechny zájmové skupiny a má schopnosti k tomu, aby napomohl k ozdravnému procesu F1. "Výsledkem SWG (Sport Working Group - Sportovní komise) jsou většinou sankce na startovním roštu, ale začínají být příliš složité. Záležitostí TWG (Technical Working Group - technická komise) jsou technické otázky ohledně motorů. Podněty těchto dvou skupin by měly být předloženy co nejdříve týmům," domnívá se Horner. "Bude potřeba někdo jako Ross Brawn, nezávislý a nestranný člověk, který rozumí problematice a bude mít zájem vypracovat specifikaci, jak by měla vypadat auta a technické předpisy."

Ross Brawn je uznávaným odborníkem. | foto: Mercedes AMG F1 Team

Horner se obrátil na Bernie Ecclestonea a prezidenta FIA Jeana Todta, aby se chopili iniciativy a předložili své vize nové F1 týmům, místo toho, aby jen schvalovali nebo zamítali návrhy. "Víme, že Strategická skupina F1 je v této době nepružná, za tím si stojím. Opakuji to znovu, majitel komerčních práv a řídící orgán F1 musejí dát hlavy dohromady a říci jasně, čím má F1 být," apeluje Horner. "Pak je třeba tyto návrhy položit na stůl před zástupce týmů a říci: »Takhle bude produkt zvaný F1 vypadat, tady jsou pravidla a tady máte přihlášku." pokračuje Horner.

Šéf týmu Red Bull si je vědom, že změny potřebují souhlas týmů, ale domnívá se, že je také v zájmu všech, aby se F1 stala opět divácky a potažmo s tím i komerčně úspěšnější. "Nelze čekat až na rok 2017, se změnami je třeba začít hned. Nesmíme čekat a chlácholit se tím, že je dost času. Budeme muset všichni spojit své síly. Nesmíme se bát toho, že se ukáží naše silné i slabé stránky. Jde přece o to, aby z toho vzešel dobrý produkt pro všechny," uzavírá Horner.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 9 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy