Mosley: Hrozí odchod dalších automobilek

BMW | foto: BMW Motorsport

Prezident Mezinárodní automobilové federace FIA Max Mosley se obává právě této možnosti.

Týmy Formule 1 obdržely před GP Číny oficiální dopis od prezidenta FIA s konkrétními návrhy úprav technických předpisů pro rok 2006.

„Pokud chceme radikální změny v roce 2006, musíme je přijmout v říjnu roku letošního,“ řekl Mosley. Zároveň potvrdil, že ústřední změnou je skutečně přechod na osmiválcové motory s objemem 2400 ccm.

Mosley trvá na nutnosti okamžitého snížení nákladů a věří, že právě tyto motory ono zlevnění přinesou. Pokud totiž nedojde k redukci nákladů, budou pomalu odcházet z F1 některé další automobilky. „To je naprosto nevyhnutelné.“

Výrobci motorů jsou však opačného názoru a říkají, že stačí zvýšit balík dolarů, který dostávají týmy z prodeje práv a televizních přenosů. „S tím já nemám nic společného,“ brání se Mosley a dodává, že stávající situace je dána Concordskou dohodou, kterou týmy v roce 1998 jednohlasně podepsaly.

Jen aby však neodešly automobilky ne kvůli nákladům, ale kvůli oněm předpisům. BMW několikrát proklamovalo, že pokud se přejde na motory V8, opustí svět F1 znovu.


Foto: BMW Motorsport

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy