Jaguar Racing v Brazílii 2004 končí

Jaguar | foto: Jaguar Racing

Zpráva rozhoupává varovné zvony ve Formuli 1. První tovární tým končí.

Překvapivé prohlášení přednesl při uzavření výroby Jaguarů v Coventry ve Velké Británii viceprezident Ford Motor Company Richard Parry-Jones. O práci přišlo 1000 lidí. V tuto chvíli není přijatelné, aby investoval Jaguar ohromné peníze do F1 a zároveň propouštěl zaměstnance. Cílem odchodu z F1 je stabilizovat obchodní bilanci společnosti.

Odhadovaný rozpočet 180 milionů USD ukazuje ve srovnání s hodnotou 600 milionů USD u Ferrari a Toyoty, že aby mohl tým soutěžit proti Top týmům, musel by dostávat dlouhodobě vysoké finanční injekce.

„Cílem projektu byla podpora prodeje vozů Jaguar, ale F1 se dostává mimo trhy, které jsou pro nás nejdůležitější, tedy USA a Velkou Británii,“ vysvětlil jeden z hlavních důvodů odchodu prezident automobilky Jaguar Joe Greenwell. Dodal, že aby zabezpečili budoucnost všech členů týmu, nabízí stáj Jaguar Racing k prodeji.

Podle zpráv z Jaguaru je o koupi týmu zájemců vícero. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by stáj startovala příští rok pod názvem Ford F1, jak se spekulovalo. A nebo jde o přilákání pozornosti, a za nějaký čas dohadů o kupci se bude oslavovat první vstup Fordu do F1 s vlastním šasi?

Na dodávkách motorů týmům Jordan a Minardi se údajně nic nemění, ale Cosworth je určen k prodeji také, takže se teprve uvidí…


Foto: Jaguar Racing

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy