F1 musí okamžitě zpomalit

To je závěr dnešního zasedání Světové rady motoristického sportu. Pokud tak neučiní samy týmy, zakročí FIA.

Monoposty F1 jsou rychlejší prakticky o 7 vteřin za 7 posledních let, takže v průměru jsou rok od roku o sekundu na kolo u fotobuňky dříve.

Příspěvky a diskuse se točily právě kolem přílišné rychlosti a nebezpečných havárií. Světová rada se sjednotila v názoru, že F1 je na hranici bezpečnosti. Liknavost v tomto směru by pak podle prezidenta FIA Mosleyho mohla přinést smrtelnou nehodu.

Technická skupina tvořená zástupci týmů a dodavatelů pneumatik má za úkol navrhnout řešení, kterými by byla redukována rychlost vozů. Termínem je září, aby se tyto mohly promítnout ještě do předpisů pro příští rok.

Pokud však budou jednání neúspěšná, FIA využije svých pravomocí a zasáhne direktivně bez ohledu na přání a názory v padocku F1.

Obecně se soudí, že největší podíl na zrychlení vozů má soupeření pneumatikářů Michelin a Bridgestone. To by mohlo pominout v případě jediného dodavatele, jak prosazuje FIA.

Jednalo se také o návrzích redukce počtu válců a výkonu motorů. Buď budou používány menší motory a nebo budou muset stávající desetiválce vydržet více závodů.


Foto: Archiv

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy