Horner: F1 riskuje ztrátu Renaultu, pokud neuvolní vývoj motorů

Kvjat, Daniil | foto: Infiniti

Šéf Red Bullu Christian Horner varuje, že Formule 1 by mohla přijít o Renault, pokud se nezmění pravidla pro vývoj motorů. Jinak má podle něj Mercedes zajištěný náskok navždy.

Soupeři dominujícího Mercedesu se snaží přitlačit na FIA, aby v pravidlech pro příští rok povolila vývoj motorů a nasazování výkonnostních úprav i během sezóny. Renault ani Honda by podle některých z nich nemusela mít nikdy možnost se dostatečně zlepšit a Mercedes by byl dále nedostižitelný, což vede k úbytku napětí a ztrátě diváků.

Podle Hornera by takový scénář byl pro Renault nepřijatelný. Mercedes musí podle něj pečlivě zvážit to, co je pro F1 nejlepší, pokud hodlá i nadále blokovat jakékoliv změny pravidel týkajících se motorů, jak to dělal minulý rok.

"Nemusí to udělat, ale čelíme riskantnímu okamžiku, pokud jde o působení Renaultu v budoucnosti. Pokud to efektivně zavřete v únoru, pak jim téměř jistě můžete zamávat. Mercedes by tedy měl o tom přemýšlet trochu vyspěleji," vyzývá šéf Red Bullu svého rivala.

Zvážit další kroky by podle něj měla i Mezinárodní automobilová federace. "A FIA také - měla by prosazovat to, co je v nejlepším zájmu F1. Pokud si F1 může dovolit přijít o výrobce motorů, pak se držme 28. února," uvádí sarkasticky Horner.


Renault má podle Christiana Hornera čím dál méně prostoru pro stažení náskoku dominantního Mercedesu, proto hrozí, že F1 opustí (foto: Infiniti Red Bull)

Podle pravidel pro rok 2016 mají být pohonné jednotky totiž zmrazeny k 28. únoru s tím, že nebude povolen již žádný další vývoj prostřednictvím žetonů, jako tomu bylo v letošní sezóně. Pro Renault by podle Hornera v tomto případě nemělo smysl v F1 pokračovat.

"Z pohledu Renaultu pro ně jde o tu nejhorší věc. Poté budou motory v podstatě zmrazeny navždy. Jestli to nestihnete do 28. února potom ty velké změny už nedosáhnete. Pravidla jsou tedy stále relativně nevyspělá. Bylo by to rozumné uvolnit vývoj v sezóně, stejně jako tento rok," dodává Horner.

Současná pravidla, která každý rok snižují počet možný zásahů do motorů mezi sezónami. V sezóně 2018 by podle nich nebylo možné měnit až 95 % pohonné jednotky, zatímco před letošní sezónou bylo zmrazeno 8 %.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy