Mercedes v Kanadě vytáhne čerstvé pohonné jednotky, proč nepotřebuje žetony?

Motory | foto: Mercedes AMG F1 Team

Mistrovský tým Mercedesu v Kanadě nasadí ve svých vozech pro Lewise Hamiltona a Nica Rosberga nové pohonné jednotky. Pro ně jde o druhý ze čtyř povolených motorů. Během vývoje má tým za cíl zlepšit odolnost svého pohonné ústrojí.

Ferrari během víkendu v Kanadě přidává plyn - tým použije některé ze svých žetonů pro nasazení nových pístů, váčkové hřídele a spalovací komory. Podle některých zpráv to tým z Maranella bude stát dokonce až 4 nebo 5 dostupných žetonů, podle jiných 3. Tým jich má pro letošek k dispozici 10. 

Mercedes vyvíjel více během zimy, a tak mu zbylo jenom 7 žetonů pro zbytek sezony. S Ferrari spolupracoval také Shell, nové palivo, které týmu dodá, pomůže snížit spotřebu motoru a zvýšit výkon motoru. U Ferrari očekávají nárůst o 20-30 koní. Měli by se tak dostat na úroveň 820 koní, to je zhruba číslo, které dostává ze svých motorů i Mercedes. 

Druhou evoluci motoru pak tým nasadí při domácím závodu v Monze. Mercedes na to zareagoval nasazením nových motorů (2. ze 4. povolených). Podle zpráv z Anglie tým kolem Andy Cowella nevyužije žádný z žetonů (nepracuje tedy na zvýšení výkonu), ale soustředí se pouze na zlepšení spolehlivosti.


Monako bylo poslední 'štací' pro první motory (foto: Daimler AG)

Oba motory Hamiltona a Rosberga mají za sebou 6 Grand Prix - avšak ani u Mercedesu se jejich provoz neobešel bez problémů. U Hamiltona muselo dojít k výměně řízení elektroniky, u identického motoru Nica Hülkenberga u Force Indie odešel jeden píst, na což museli zareagovat specialisti přes motory od Mercedesu.

"Naším cílem vždy bylo, abychom v Austrálii měli nejlepší motor. Opravdu jsme tlačili na to, abychom všechna vylepšení měli už během zimních testů nebo nejpozději v Melbourne. Není to tak, že bychom některá vylepšení odložili. Fakt, že jsme měli v Austrálii takový motor, jaký jsme od začátku zamýšleli, nám teď usnadňuje práci na zlepšování spolehlivosti a koordinaci jejich nasazování," říká Andy Cowell.

"Z pohledu spolehlivosti zatím letos nemáme moc dobrou sezonu. Letos nechceme ani jednou odevzdat body [konkurenci] tak jako vloni. Proto testujeme každý jednotlivý díl na stolici. Ani v otázce výkonnosti jsme v zimě nespali a neřekli si: 'No jo, nemusíme nic dělat, vždyť teď jsme nejlepší.'

Každou část motoru jsme si vzali pod lupu a zkoumali, jak z níc dostat vyšší výkon - zoptimalizovali jsme efektivitu spalování, používáme jiné oleje, abychom snížili tření, zlepšili jsme chlazení - nejenom díky jinému hardware ale i díky jiným chladícím prostředkům, máme jiná maziva. V6 byl ještě lépe zapracován do auta. Také jsme snížili jeho váhu. Takže celkově je jen málo dílů, které jsme převzali z roku 2014."


Vloni Mercedes v Kanadě 'přenechal' vítězství konkurenci, tomu chce letos zabránit
(foto: Daimler AG)

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 11 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy