Jak Honda využije své vývojové žetony?

Alonso, Fernando | foto: McLaren

Honda, motorový partner McLaren, může během sezóny 2015 využít 9 žetonů pro vývoj své pohonné jednotky. Její sportovní ředitel Jasuhisa Araj hovoří o tom, jak k tomu přistoupí.

Japonská automobilka kvůli pravidlům, které omezují vývoj motorů, musí pečlivě plánovat: "Ještě nemáme kompletní plán, jak žetony využijeme, v kterých oblastech a kdy. Již jsme potvrdili, které oblasti  jsou nejefektivnější, a já vím, že závod od závodu budeme plánovat to, kolik žetonů využijeme," říká Araj.

"Jednou oblastí, kde jsme slabí, je počet koní - potřebujeme vyšší výkon. Jednou oblastí pro využití žetonů tedy bude spalování, pak MGU-K a MGU-H, protože energie je velmi důležitou součástí. Spalování a systémy pro rekuperaci energie jsou velmi důležité," pokračuje zástupce Hondy pro Autosport.

Na otázku, jak to plánují provést, odpovídá: "Možná musíme vyměnit koncept spalování, přeplňování nebo váčkového hřídele, tento druh věcí. Měli bychom změnit koncept spalování, protože ostatní dodavatelé pohonných jednotek vždy přemýšlejí o lepší charakteristice spalování."

"Každý den ve výzkumu a vývoji o tom přemýšlejí, pracují na tom nebo testují nový koncept spalování, aby získali vyšší výkon, který by hned mohli uplatnit. Možná je to oblastí pro využití žetonů," přemýšlí Araj.


Honda ještě nedokončila svůj plán na využití vývojových žetonů, přemýšlí ale o změně svého konceptu spalování a rekuperace energie (foto: McLaren)

Ve Velké ceně Španělska si Button s Alonsem stěžovali na ovladatelnost pohonné jednotky, podle sportovního ředitele Hondy ale nemusejí mít obavy - v příštích závodech v Monaku a v Kanadě dočkají "lépe řízené ovladatelnosti" motoru.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy