Atmosférické V8 zároveň s V6 turbomotory? Ecclestone je pro

Mercedes | foto: Daimler AG

Formule 1 si nechává otevřená vrátka pro závodění se dvěma druhy motorů od roku 2017. Bernie Ecclestone si dokáže představit, že by některé týmy nastupovaly s V6 turbomotory a jiné s atmosférickými V8.

Podle sportovního ředitele Tota Wolffa si všechny čtyři současné automobilky přejí zachování současných V6 motorů, pokud má dojít na zvýšení výkonu na 1000 koní, Ecclestone jeho výroky ale nebere v potaz: "Záleží na tom, co uděláme. Toto toho hodně nemluví, ale nic nedělá, pokud více, co myslím. Není dobré hovořit o tom, co se mi líbí. Oni jsou jedním týmem."

"Nikdy jsem nechtěl jít zpět k V8, chtěl jsem pro F1 zavést jeden motor, s kterým by mohli jezdit, řekněme za 10 % toho, co tito výrobci utrácejí. Šlo by o jiná pravidla, která by byla levnější," hovoří Ecclestone o své touze prosadit podstatně dostupnější atmosférické motory s KERSem.

"Pokud se pak výrobci rozhodnou, že by šlo o dobrou věc, pak to je OK. Nebo pokud chtějí dodávat týmům současné motory za reálné ceny, dobrá," pokračuje pro Motorsport šéf F1. To by ale mohlo vést k tomu, že by se zároveň závodilo se dvěma druhy motorů. "Dříve jsme jezdívali s přeplňovanými i atmosférickými motory zároveň. Můžeme mít obojí."

Ecclestone se tak snaží přitlačit na to, aby výrobci motorů snížily ceny, za něž je dodávají zákaznickým týmům, které za ně platí až 780 mil. Kč ročně. Menším stájím se nelíbí, že tím financují i výzkum a vývoj automobilek.


Bernie Ecclestone by se chtěl vrátit k jednodušším a levnějším motorům
(foto: BMW Motorsport)

"Nikdy nejsou spokojeni všichni. Momentálně se věnují velmi dobrému výzkumnému a vývojovému projektu, který podporují týmy, jež platí. Takový motor nebude nikdy použit v žádném autě, v lodi, v ničem. K tomu nebyl nikdy navržen.

Byla jen vydána pravidla, inženýři se jich chopili a řekli, že tohle mohou udělat. Odvedli super prací, musí to být ale levnější," varuje Ecclestone výrobce současných pohonných jednotek - Ferrari, Hondu, Mercedes a Renault.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 27 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy