Williams: Chceme být lepší a bojovat s Ferrari a Mercedesem

Bottas, Valtteri | foto: Williams F1 Team

I přes o poznání nižší rozpočet u Williamsu věří, že v souboji s Ferrari mohou obstát.

Klidový stav znamená propad - správnost této staré pravdy teď možná tak trochu pociťují u Williamsu. Ačkoliv tým v zimě zvládl dobrou práci a odstup na špici se nijak nezvětšil, tak musela stáj v prvních závodech sezony předat svoji loňskou roli "těch nejlepších ze zbytku pole" Ferrari. 

"Na konci loňského roku jsme byli druhým nejrychlejším týmem, teď je před námi ale ještě další [tým]," říká šéfinženýr týmu, Rob Smedley. Problém není v tom, že by forma Williamsu nějak opadla, spíš Ferrari se o tolik zvedlo. "Když se člověk podívá na to, kde jsme byli koncem loňského roku, tak zjistí, že odstup na Mercedes a Red Bull zůstal poměrně konstantní. Velkým rozdílem je výkonnost Ferrari."

Vzestup Ferrari lidi od Williamsu samozřejmě musí mrzet, protože pro Valtteriho Bottase a Felipeho Massu bude o to těžší získávat nějaká podia. "Vloni jsme se na závody hodně těšili, protože sme věděli, že bychom měli po Mercedesech obsadit zbývající místo na stupních vítězů," říká Claire Williamsová pro 'Sky Sports F1'. "Ale poté, co Ferrari bohužel odvedlo tak dobrou práci, jakou odvedlo, je to o hodně těžší.


Je pravdou, že Williams se svým omezeným rozpočtem odvádí moc pěknou práci
(foto: Williams F1 Team)

Za třetí místo mezi týmy se nemusíme stydět, ale chceme být lepší a chceme bojovat s Ferrari a Mercedesem." Je třeba si ale uvědomit, že zde bojuje David se dvěma Goliáši - minimálně po finanční stránce. Tovární týmy Mercedesu a Ferrari totiž operují se značně vyššími rozpočty než privátní Williams.

Claire Williamsová je ale názoru, že její tým už jednou takovou podobnou bitvu vyhrál, takže není důvod, aby to nezopakoval i teď. Nakonec, vítězství se za peníze samotné nekupují. "Vždycky jsem říkala, že nejde o to, kdo má větší peníze. Člověk musí z dostupnými zdroji pracovat tvrději a chytřeji než zbytek startovního pole.

To se nám ve Williamsu v minulosti podařilo. Proti McLarenu a Ferrari, kteří měly vždy vyšší rozpočty, jsme vyhráli 16 mistrovských titulů. U Williamsu máme dobré lidi a vloni jsme porazili lidi, kteří mají více peněz. A to se nám daří i letos. Porážíme McLaren a Red Bull. Zůstat před nimi, to je naším cílem."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 11 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy