Coulthard: Button není žádný divoch, jeho potrestání za kolizi s Maldonadem bylo přísné

Button, Jenson | foto: McLaren

Podle bývalého jezdce F1 Davida Coultharda neměl být komisaři za incident s Pastorem Maldonadem tak tvrdě potrestán.

Pilot McLarenu předváděl v závěru závodu hezký souboj s Lotusem po několik zatáček, s menším odstupem je sledoval jeho týmový kolega Fernando Alonso. V nájezdu do 48. kola měl Button výhodu DRS a dotáhl se těsně za kličkujícího Maldonada, v nájezdu do první zatáčky se však předním křídlem dotkl zadní části jeho vozu a oba vylétli z dráhy.

Díky vyasfaltované únikové zóně mohli pokračovat, Venezuelan však kvůli poškození brzd musel po chvíli odstoupit, zatímco Button závod dokončil na 13. místě. Komisaři jej po prošetření incidentu určili jako viníka kolize, k výslednému času mu přičetli pět sekund, což jej kvůli dojezdu za safety carem a malým odstupům odsunulo za Sainze. Navíc mu udělili i dva trestné body (za 12 následuje automaticky zákaz startu).

Coulthardovi to přišlo jako tvrdý trest: "Dát Buttonovi dva trestné body podle mě bylo trochu přísné. Má to téměř takový podtext, jako by byl špatný jezdce, což očividně není jeho případ," brání svého krajana.

"Na dráze není divoký. Button se sotva kdy dostává do takových incidentů. Podle mě by bylo vhodnějším trestem napomenutí, pokud už komisaři cítili, že mu nějaký musí udělit," soudí Coulthard, jenž nyní působí jako televizní komentátor.


Jensona Buttona povzbudilo to, že mohl v zatáčkách bojovat s Lotusem, i když jeho
motor Honda na rovinkách na Mercedes hodně ztrácela (foto: McLaren)

Pilot McLarenu uznal, že šlo o jeho chybu: "Incident s Maldonadem ke konci závodu v Číně byl nešťastný, šlo zkrátka o můj špatný úsudek, když jsme brzdili do zatáčky. Nicméně do té doby byla naše bitva velmi zábavná a bylo to hodně povzbuzující, že jsme mohli s Lotusem v zatáčkách bojovat, i když na rovinkách to bylo mnohem náročnější."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 11 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy