Marko: Nikdo nemá šanci dostihnout Mercedes, ani Ferrari mu není blíže

Vettel, Sebastian | foto: Scuderia Ferrari

Poradce Red Bullu Helmut Marko nevěří, že by některý ze soupeřů dokázal dohnat Mercedes s jeho dominantní pohonnou jednotkou.

Red Bull poháněný Renaultem usilovně lobuje za změnu pravidel ve Formuli 1 poté, co Mercedes předvedl v úvodu sezóny 2015 ještě větší sílu než minulý rok. Stěžuje si na svého motorového partnera, složitá pravidla a hrozí odchodem.

"Podstata celého problému s pohonnými jednotkami spočívá v rozhodnutí zmrazit jejich vývoj. Zapomeňte na žetony. Kdokoliv se ocitl pozadu v přípravách na tento koncept [hybridní 1,6l V6 turbo], nemá nikdy šanci to dohnat," tvrdí Marko.

Podle něj se to nemůže povést Renaultu ani dalším výrobcům motorů - Ferrari či Hondě. Proto usiluje o úpravu pravidel. Má to ale háček: "Pro rychlé změny je zapotřebí jednomyslného souhlasu všech a ke změnám pro rok 2017 musí hlasovat většina. Mercedes má čtyři týmy, nejvíce ze všech, takže při rozhodnutích proti nim nelze získat většinu."

Ferrari si po změně vedení na sklonku minulé sezóny přestalo tolik stěžovat a změnilo svůj postoj i ke změnám na poli motorů. Podle technického ředitele Williamsu Pata Symondse učinili v Maranellu během zimy velký pokrok a nyní jsou s Mercedesem "srovnatelní."


Podle Helmuta Marka za současných pravidel nikdo nemůže Mercedes nikdy dohnat
(foto: Red Bull Racing)

S tím ovšem Marko nesouhlasí: "Výkonnost Ferrari musí být vnímána také relativně - nejsou blíže, jen se proti loňsku zlepšili. My u Red Bullu nevěříme, že se současnou formou omezení nějaký výrobce Mercedes vůbec někdy dostihne. Pokud takový motor nevlastníte, nemáte momentálně šanci."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 19 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy