Ecclestone: Red Bull žádá srovnání výkonu právem

Ecclestone, Bernie | foto: Red Bull Racing

Bernie Ecclestone se zastává volání Red Bullu po výkonnostním srovnání ve Formuli 1. Náskok Mercedesu je příliš velký.

Rakouský tým během uplynulého víkendu v Austrálii požadoval po Mezinárodní automobilové federaci, aby v F1 zasáhla a omezila vládu Mercedesu, který loni přišel s dominantní pohonnou jednotkou a během zimy ji dále vylepši. Závody by dle Red Bullu neměly mít tak jednostranný průběh, o vítězství by mělo bojovat více týmů.

"Mají absolutně 100% pravdu," komentuje Ecclestone pro Reuters Hornerovo přání zavést určitý "vyrovnávací mechanismus" pro stažení náskoku Stříbrných šípů. "Existuje pravidlo, které myslím zavedl ještě Max [Mosley]... že pokud určitý tým nebo dodavatel motorů přijde s něčím magickým, jak se to teď podařilo Mercedesu, pak může FIA věci trochu srovnat."

"Mercedes odvedl prvotřídní práci, což všichni uznávají. Musíme teď věci trochu změnit a pokusit se je o něco více vyrovnat," uvádí Ecclestone. Nejde ale podle něj o zastavení Mercedesu, jako jednoduše o poskytnutí větší volnosti ostatním výrobcům.

"Měli jsme zmrazit motor Mercedesu a nechat všechny ostatní, ať si dělají, co chtějí, aby mohli jeho náskok stáhnout. Měli bychom podpořit FIA, aby provedla změny," vybízí šéf Formule 1, které v posledních letech klesá sledovanost.


Bernie Ecclestone podporuje žádost Red Bullu o srovnání výkonnosti pohonných jednotek
(foto: Infiniti Red Bull Racing)

Red Bull sice vyhrožuje ústy svého odborného poradce Helmuta Marka odchodem z F1 (více zde), podle Ecclestonea to však nehrozí, protože se mu zavázali až do roku 2020. "Jestli odejdou, kdo ví? Dieter [Mateschitz] je sportovní chlap a já si nemyslím, že přestane, protože je porážen. Větší pravděpodobnost je, že odejde, když bude vyhrávat."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 34 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy