Nejrychlejší zastávku předvedla Force India, Pérez zvládl nejdelší stint

Pérez, Sergio | foto: Sahara Force India

AUSTRÁLIE - ZASTÁVKY V BOXECH A STRATEGIE; Jak týmy pracovaly při přezouvání svých pilotů a s jakými strategiemi odjeli úvodní Velkou cenu Austrálie?

Nejrychlejší zastávku jsme dnes viděli překvapivě u Force Indie, která v této oblasti v minulosti nikdy neexcelovala. Hülkenberga 14 kol před cílem přezuli za 2,5 sekundy.

Jak si můžete povšimnout, na úvod sezóny byly zastávky o něco pomalejší. Pod tři vteřiny se dostal už jen Williams při odbavování Massy v 21. kole (2,9 s) a Mercedes při práci na voze Rosberga (také 2,9 s).

Mizérii v pitlane jsme pozorovali u Toro Rosso, které nemohlo povolit levé zadní kolo Sainzovi, proto stál 36,7 sekundy.

Za rámeček si svůj výkon na Räikkönenově voze nedají ani mechanici Ferrari - po zastávce trvající téměř 9 sekund Fin ujel bez dotaženého kola, proto musel svůj vůz hned na dráze odstavit. FIA po prošetření této záležitost Ferrari nebude za nebezpečné vypuštění dodatečně v Malajsii trestat.

Většina jezdců se dnes pokusila o jednu zastávku včetně vedoucích vozů Mercedesu - oba z měkkých přezouvali na středně-tvrdé pneumatiky v 25., resp. 26. kola. Pouze tři piloti vsadili na dvouzastávkovou strategii, která byla na vzdálenost závodu papírově o čtyři sekundy rychlejší: Ericsson, Hülkenberg a Räikkönen - ten však odstoupil.

Volbu strategií hodně ovlivnil výjezd safety caru po Maldonadově nehodě hned po startu velké ceny - mnoho týmů přešlo na jednozastávkové strategie. Teploty byly celkem nízké (kolem 20 °C), obloha zamračená, což pomohlo delší životnosti pneumatik.

Pirelli bylo s výkonností nových pneumatik (u se změnila konstrukce, směs zachována) spokojeno. Opotřebení i degradace byly na hladkém asfaltu Albert Parku nízké i přes zrychlení letošních vozů o 2 s/kolo. Hamilton podle nich těžil z "extra trvanlivosti středně-tvrdé směsi bez kompromisu ve výkonnosti."

Nejdelší stint předvedl na měkkých pneumatikách Button: 27 kol (46,6 % závodu); na středně-tvrdých vydržel nejdéle Pérez: 38 kol (65,5 % závodu vypsaného na 58 kol).


Stinty jezdců v průběhu Velké ceny Austrálie (zdroj: Pirelli)

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 9 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy