Minardi kritizuje týmy, které hlasovaly proti Marussii

Minardi, Giancarlo | foto: Minardi F1 Team

Giancarlo Minardi, bývalý vlastník týmu F1, kritizuje týmy, které hlasovaly proti návrhu Marussie, aby mohla závodit s letošním autem.

Během jednání strategické skupiny, která zasedla minulý týden, hlasovaly "tři nebo čtyři" týmy proti návrhu, který mohl na startovní rošt vrátit Marussii jako Manor. I když se tým odmítá vzdát, tak toto rozhodnutí bylo tvrdou ránou a minimálně pozdrželo jeho návrat do F1.

Giancarlo Minardi je teď na ty týmy, které hlasovaly proti, nazlobený a vzkazuje jim, ať se podívají na ně, jaké pro ně samotné mohlo takové rozhodnutí mít dopady. "[Rozhodnutí bylo] absurdní," napsal Ital na své webové stránce. "Díky hlasování proti ostatní malé týmy doufaly, že by si rozdělily peníze, které patří Marussii.

Možná ale neumí počítat do desíti. Vyřazení dvou 'popelek' - Marussie a Caterhamu - znamená, že na startu bude méně týmů. To znamená, že zadní řada bude teď patřit týmům s podstatně vyššími rozpočty a ambicemi (třeba samotná Force India, Sauber nebo Lotus), což bude mít obchodní dopady na jejich image."


V roce 2001 vstoupil do F1 s Minardi Alonso, tehdy jezdil na chvostu pole...
(foto: Fernando Alonso)

Minardi má zkušenosti s vedením týmu s nízkým rozpočtem, jeho tým následně koupil Red Bull a udělal z něj Toro Rosso. Podle něj nejsou tato sobecká rozhodnutí v F1 výjimkou. Podle něj ale malé týmy hrají v F1 důležitou roli a vyzývá velké týmy, aby si uvědomily, jaké dopady bude jejich rozhodnutí z dlouhodobého hlediska mít.

"Situace mi připomíná sezonu 96 a 97, kdy jsem velmi tvrdě bránil důležitost malých týmů. Argumentoval jsem, že bez týmů s velkou touhou závodit, avšak malým rozpočtem - který se však v budoucnu třeba povede zajistit, skončí v poslední řadě velký výrobce. Tato situace se znovu opakovala i po roce 2000.

Výrobci nebudou čekat roky, až jejich tým vyroste a dosáhne dobrých výsledků. Jejich týmy mají krátkodobé obchodní a marketingové účely. Jenže z dlouhodobého hlediska jsme o ně všechny přišli. Doufám, že to [Marussia] není konečné rozhodnutí a že logika věci zůstává stejná teď, jako byla dříve. Věřím, že F1 stále potřebuje tyto malé týmy, které třeba časem najdou finance a zažijí úspěchy."


...o 7 let později už s monopostem Toro Rosso - které vzešlo z Minardi - slaví Vettel vítězství v Itálii (foto: Scuderia Toro Rosso)

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 8 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy