McLaren hodnotí 4. den testování v Jerezu - zástupce Hondy přiznává problémy

Pirelli | foto: Pirelli

Závěrečný den složitého, ale slibného, testování v Jerezu - tak nazval své počínání na trati McLaren na svých webových stránkách. I přes několik frustrujících problémů tým alespoň zvládl několik delších výjezdů.

Po instalačním kole zaznamenal tým menší únik oleje, který odstavil auto na hodinu do garáže. Odpoledne se objevil další problém, který tým původně identifikoval jako problém s benzínovou pumpou, až posléze se ukázalo, že zlobilo zapalování. Přesná analýza problému zatím stále nebyla provedena, každopádně to ukončilo čtvrtý den v Jerezu.

I přesto, že se týmu nepovedlo ujet tolik kilometrů, kolik původně chtěl, tak získal cenná data, která poslouží při dalším vývoji MP4-30. Nový vůz se navíc chová tak, jak tým očekával. Během 4 dnů došlo také ke zlepšení integrace mezi týmy McLarenu a Hondy. "Naneštěstí jsme měli tento týden několik problémů - celkově nešlo o žádné zásadní věci - ale tým kvůli nim dlouho 'trčel' v boxech.

I tak ale bylo naším hlavním cílem pro tento test zjistit, jestli základní architektura [vozu] funguje, což se nám povedlo. Jednou z předností při designování tohoto vozu je množství práce, které můžeme odvést společně s Hondou - hlavně pokud jde o celý balík. Kromě nich nám hodně pomohl Mobil 1, který vyvinul zakázkový olej, který byl ve spolupráci s Hondou doladěn. To nám dovolilo zatlačit na limit při stavbě auta i instalaci, protože jsme znali limity chlazení v zadní části a kolem převodovky.


Inženýři Hondy si cení zpětné vazby od Jensona a Fernanda (foto: Pirelli)

Výsledkem je krásný design celé sady - to je oblast, ve které budeme tlačit celou sezonu. Dnes jsme sice museli několikrát zastavit, ale i tak jsme dokázali projít aero-program. Získali jsme data pro korelaci pro kluky v továrně. Zkontrolovali jsme, že všechno funguje správně. Jenson dal Hondě skvělou zpětnou vazbu - po každé jízdě došlo na analýzu. Jde o novou pohonnou jednotku, takže musíme odeslat spoustu informací do Japonska. Honda neustále obměňuje auto," popsal Matt Morris, šéf inženženýrů u McLarenu.

"Při pohledu zpět na čtyřdenní testování v Jerezu jsem rád za to, že se nám povedlo dát auto dohromady, abychom zde mohli jezdit. Je to nové auto a nový motor, takže jde o velký projekt pro spoustu lidí ve Wokingu a Sakuře - jsem hrdý na jejich snahu. Samozřejmě, že jsme očekávali, že budeme mít problém, ostatně tohle jsou testy. 


Zatím se zdá, že Alonso odešel od Ferrari, které se zvedlo, a přešel do McLarenu, který se ještě víc propadl (foto: McLaren)

Ale problémy, kterým jsme čelili, jsou větší, než jsme doufali. Proto jsme nebyli schopni jezdit časy, které jsme ideálně chtěli. Každopádně, zpětná vazba Jensona a Fernanda byla vyčerpávající a pozitivní - dodali nám velmi dobré informace. V rámci organizace vládne neskutečně pozitivní atmosféra. Do Barcelony dojedeme s modifikacemi. V dalších dvou testech budeme silnější. Jsem nesmírně šťastný, že je Honda zpět tam, kam patří - v F1."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 15 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy