Symonds: Týmy běžně analyzují konkurenci, její výkonnost díky reverznímu inženýrství znají

symonds, pat | foto: Williams F1 Team

Technický ředitel Williamsu Pat Symonds přibližuje, díky čemu týmy F1 dobře vědí o silných stránkách soupeřů a o tom, kolik ztrácejí.

Občas slýcháváme vyjádření zástupců týmy, ve kterých uvádějí, kolik ztrácejí času na rovinkách nebo výkonu u své pohonné jednotky. Díky čemu mohou vědět, jak je na tom soupeř, když nemají přístup k jeho datům?

"V těchto dnech to je díky vědě simulací relativně jednoduché, pokud ne přesné, zjistit výkonnostní ztrátu," uvádí technický ředitel Williamsu, který má při stanovování svého deficitu na Mercedes trochu jednodušší, protože používá stejné jednotky.

Pomocí reverzního inženýrství to ale jde i napříč mezi různými týmy a výrobci motorů: "Analýza soupeřů je disciplínou, kterou dobře praktikují všechny týmy. Dostupnost GPS dat o všech vozech společně se sofistikovanými technikami, jako jsou video a akustické analýzy, nám umožňují zpětně dešifrovat výkonnost našich soupeřů a určit oblasti, ve kterých můžeme ztrácet."

Pro dostižení soupeřů to ale nestačí. "I když vám takovéto poznání poskytne cíle, nenaznačí vám, jak je splnit," zdůrazňuje Symonds. Konstruktéři jsou také svázání filozofií, které se tým drží - proto není možné jednoduše okopírovat nějakou součást z jiného vozu a nasadit ji na ten svůj.


Williams dobře ví, v čem za Mercedesem zaostává, přesto šel při vývoji
nového vozu FW37 vlastní cestou (foto: Williams F1 Team)

O kopírování nosu, u kterého se letos mění pravidla, například šéf aerodynamiky Williamsu, Jason Somerville, uvedl: "Můžete se rozhodnout pro nasazení soupeřova řešení nosu, musíte mít pro to ale velmi dobrý důvod, než jen to, že byste si jednoduše řekli: 'Je to na voze X, tak pojďme do toho.'"

Symonds vysvětluje: "Cíle obvykle stanovujeme dle měřítek toho, co bylo považováno za přijatelné v předchozích návrzích, a žel také podle toho, co způsobovalo v minulosti ztrátu. A podle mě je ještě důležitější filozofie návrhu. Součástí mé role je tuto filozofii určit, to však dělám během intenzivních konzultací s mnoha talentovanými inženýry, s nimiž mohu s potěšením pracovat."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy