Massa: Jízda se současnými vozy není snadná. Lidé o tom vykládají, aniž by něco věděli

Massa, Felipe | foto: Williams F1 Team

Podle některých se jízda se současnými vozy Formule 1 stala příliš snadnou ve srovnání s minulostí. Podle Felipe Massy však monoposty na ovládání nejsou tak jednoduché, jak si lidé myslí.

"Lidé toho hodně napovídají, aniž by něco věděli. Auta se neřídí snadno. Vzpomínám si, jak v minulosti Niki Lauda řekl, že by s autem mohla jezdit i opice. On si to zkusil a nezvládl ani tři zatáčky," uvedl dnes Massa v Suzuce, kde s vozem F1 během tréninku debutoval čerstvě sedmnáctiletý Max Verstappen.

"Lidé si myslí, že F1 je snadná, protože máme přítlak, elektroniku, posilovač řízení. Auto se ale jednoduše neřídí. Musíte být dobrým jezdcem, jinak to nezvládnete. Lidé asi nemají co dělat, tak jen kecají," nebaví Brazilce poslouchat komentáře k příliš jednoduché ovladatelnosti moderních monopostů.

"Můžeme udělat některé věci pro zlepšení: rozšířit pneumatiky, získat více mechanické přilnavosti a ubrat na aerodynamice, ale lidé by neměli říkat, že je F1 příliš snadná a že bychom ji měli ztížit. Fyzicky je stále náročná. Mohli jste vidět, jak v minulém závodě někteří prohlašovali, že už nemohou pokračovat," pokračuje Massa, který v dnešních trénincích obsadil 11. a 14. místo.


Letošní vozy nejsou podle Felipeho Massy tak snadno ovladatelné,
jak si lidé myslí (foto: Williams F1 Team)

"Auto vypadá velmi konkurenceschopně, protože Valtteri byl blízko špičce. Já jsem měl dnes nějaké problémy a zkrátka jsem nemohl získat žádnou přilnavost. Nemělo to nic společného s novými aerodynamickými díly, protože ty, jak se zdá, fungují dobře," hodnotí pilot Williamsu svůj pátek v Suzuce.

"Myslím, že zítra bychom mohli být konkurenceschopní. Dnešní práce byla zaměřena na kvalifikační výkonnost, protože to vypadá, že se závod pojede za mokra, což je další věc, kterou musíme vzít v úvahu při nastavování vozu. Naše závodní tempo vypadá dobře, jak jsme viděli u Valtteriho, takže budeme tvrdě pracovat na tom, aby mé auto zítra fungovalo stejně," dodává Massa.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy