Lauda: "Bez Alonsa by Ferrari bylo v pytli." Čeká Maranello katastrofa?

Pirelli | foto: Pirelli

Niki Lauda považuje Fernanda Alonsa za tahouna trápícího se Ferrari. Bez něj by na tom podle něj byla slavná italská stáj mnohem hůře. Opustí letos Maranello?

Španělského pilota řadí odborníci pro jeho všestrannost k absolutní jezdecké špičce. Fernando letos dokázal pro Scuderii s ne příliš povedeným vozem F14 T získat 133 bodů, zatímco jeho týmový kolega Kimi Räikkönen pouze 45. Finský pilot není žádným nováčkem, přesto je mezi nimi velký rozdíl patrný i v kvalifikacích, v nichž jasně prohrává 2:12.

V poslední době se hodně spekuluje o Alonsově možném odchodu z Maranella. Co by to znamenalo? Niki Lauda minulý týden prohlásil: "Bez Fernanda Alonsa by Ferrari bylo v pytli." A Giancarlo Minardi, s jehož malým týmem Fernando v roce 2001 debutoval, dodal: "Pokud Ferrari ztratí Alonsa, bude to pro tým katastrofou, a ta potrvá roky!"

Situaci má pilot ve svých rukou - odejde pouze tehdy, bude-li sám chtít. Mnozí se přiklánějí spíše k názoru, že příští sezónu bude ještě působit u Ferrari a až po ní přestoupí k jinému týmu. Důvodem by mohlo být to, že příští vůz bude prvním vozem technického ředitele Jamese Allisona po jeho příchodu z Lotusu. Léta však přibývají, tituly nikoliv, a nadšení se evidentně vytrácí.

Vzpomněl jsem si přitom na slova Gillese Villeneuva na adresu opěvovaného Ferrari: "Když tam přijdete poprvé a vidíte závodní oddělení, Fiorano a všechno ostatní, divíte se, jak vůbec mohou prohrát závod. Ale čím déle jste s nimi, tím více chápete.."


Fernando Alonso skončil kvůli "nešťastné strategii" v Singapuru těsně
pod stupni vítězů (foto: Scuderia Ferrari)

Zpřetrhá Alonso veškeré vazby, vsadí na nejistotu a zariskuje s přestupem k McLarenu, jehož poslední sezóny nejsou nikterak hvězdné? Do týmu přecházejícím na zcela novou pohonnou jednotku Hondy - další velkou neznámou - a pod vedení Rona Dennise, se kterým před sedmi lety vůbec nevycházel?

Není tajemstvím, že Honda má o služby Španěla eminentní zájem za jakoukoliv cenu, oznámení jeho přestupu do Wokingu by ale tento víkend v Suzuce bylo spíše překvapením.

O jeho odchodu můžete hlasovat v anketě na hlavní stránce.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 44 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy