Grosjean hodnotí úpravy v Parabolice kladně. Jak se Lotus připravuje na Monzu?

Grosjean, Romain | foto: Lotus F1 Team

Romain Grosjean v rozhovoru pro oficiální stránky týmu popisuje své vzpomínky na Monzu a ohodnotil i úpravy v zatáčce Parabolica.

Jak se ti líbí Monza?
Romain Grosjean:
Mám Monzu opravdu rád, protože je tak osobitá. Je to skvělý okruh, který má bohatou historii. To je pro nás hezké, závodit na místě, kde to dělali naši hrdinové. Má skvělou atmosféru i kolem okruhu a závod v parku zaručuje jedinečné prostředí. Samozřejmě velkou součástí jsou zde fanoušci Ferrari a je opravdu skvělé závodit na tak legendární akci.

Máš na Monzu nějaké speciální vzpomínky?
RG:
Jeden z mých prvních závodů na Monze byl v roce 2003, když jsem jezdil v sérii nazývané Formula Lista, kde jsem vyhrál a potom každý závod mé nováčkovské sezóny. Získal jsem i řadu dalších dobrých výsledků během své kariéry, takže mám na ni hodně dobrých vzpomínek.

Jaké ambice máš na následující víkend?
RG:
Myslím, že to pro nás bude těžké. Na papíře to není jedna z tratí, která by nám měla sedět. Ale budeme tvrdě bojovat a snažit se o maximum, abychom dobře nastartovali na závod v Singapuru, který by měl E22 vyhovovat trošku víc. Pojedeme zde se speciálním zadním křídlem pro tento okruh a klíčem bude udělat vůz co nejrychlejší z aerodynamického pohledu tak, abychom ubrali z naší nevýhody v maximální rychlosti. Budeme muset také zvládat opotřebení pneumatik. Náročné budou zatáčky jako Lesmos a šikana Ascari, protože čím menší přítlak, tím horší přilnavost v zatáčkách.
 

Myslíš, že letošní vozy s redukovaným přítlakem budou na řízení v Monze náročnější?
RG:
Ano, ale je to stejné pro všechny. Obzvlášť bez foukaného difuzoru to bude náročnější než loni, to je jisté. Ale tohle je F1 a s výzvami se musíte poprat. Ve skutečnosti asi budeme muset volit menší celkový přítlak, abychom nahnali čas ztracený na rovinkách. 

Co si myslíš o úpravách v únikové zóně zatáčky Parabolica?
RG:
Je to náročná a rychlá zatáčka, takže z bezpečnostního hlediska je to dobré. V minulosti jste při nájezdu do zatáčky věděli, že když zabrzdíte jen o malinko později, můžete skončit ve štěrku a potom přímo narazit do zdi ve vysoké rychlosti. Teď si myslím, že piloti najdou mnohem rychleji limit, protože víme, že nás už nečeká štěrk a nehoda.

Pizza nebo těstoviny?
RG: Znám skvělou pizzerii blízko trati, takže pro mě jednoznačně pizza. Ale jsem opatrný, protože pak rychle můžete nabrat na váze. Itálie je magické místo a její kulturní stránka je toho velkou součástí. Jako řada pilotů jsem tu závodil na motokárách, takže cítím, že tu zemi dobře znám. Neznám nikoho, kdo by si neužíval pobyt v Itálii.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 7 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy