Statistiky a zajímavosti z Velké ceny Belgie

Mercedes | foto: Daimler AG

Magazín Auto Motor und Sport se ohlédl za uplynulou Velkou cenou Belgie. Jaké zajímavosti přinesl letos do statistik závod na okruhu ve Spa?

První statistické číslo patří Red Bullu, který díky Danielovi Ricciardovi slavil své padesáté vítězství v historii týmu. Od roku 2009, kdy se tato rakouská stáj radovala poprvé uplynulo 103 závodů a procentuální úspěšnost tohoto týmu je tak téměř 50%.

A pokud vás zajímá, který tým je statisticky vůbec nejúspěšnějším týmem historie F1, pak je to Brawn GP. Ten v roce 2009, své jediné sezóně, získal osm vítězství, pohár konstruktérů a do rukou Jensona Buttona putoval i titul mistra světa. Tedy bezmála 50% úspěšnost co se výher týče a navíc se jako jediný tým může pochlubit 100% úspěšností v případě mistrovských titulů.

A co se Ricciarda týče - i pro třetí ze svých tří vítězství si dojel z pozice na startu mimo první trojici. To se Sebastianovi Vettelovi zatím nikdy nepodařilo. Němec však již posté (ze 132 dvou závodů) získal body.

Slavit mohli i u Williamsu. Valtteri Bottas získal další pódiové umístění, již čtvrté. V posledních pěti závodech byl tak na pódiu stejně často jako všichni závodníci Williamsu v posledních devíti letech dohromady.

Letos vůbec poprvé bylo nejrychlejší kolo závodu (za srovnatelných podmínek) na stejném okruhu rychlejší než v loňské sezóně (2 desetiny).

Poprvé od Velké ceny Monaka v roce 2010 nebyl mezi prvními třemi na pódiu žádný mistr světa. Tehdy se radovali Vettel, Webber a Kubica. A kdy naposledy na pódiu nestál nikdo ze současných šampionů - Hamilton, Alonso, Vettel, Räikkönen či Button? Stalo se to poprvé od závodu v Kanadě v roce 2008. Tehdy se radovali Kubica, Heidfeld a Coulthard.

Mercedes stále může překonat rekord pro nejvíc výher v sezóně, pokud vyhraje všechny zbývající závody. Rekord drží McLaren (1988) a Ferrari (2002, 2004) s patnácti vítězstvími.

Fernando Alonso je jediným pilotem, který letos dokončil každé kolo a sbíral body v každém závodě.

Kimi Räikkönen se zařadil po bok sedmi pilotů, kteří ve své kariéře získali více než 1000bodů. Jsou jimi Alonso, Schumacher, Vettel, Hamilton, Button a Webber.

Nico Hülkenberg poprvé ve své kariéře vypadl už v první části kvalifikace. Horší už pro Němce byla jen kvalifikace v Itálii v před dvěma roky, kdy kvůli technickým problémům nemohl nastoupit.

Poprvé od závodu v Austrálii v Roce 1986 nestartoval vůz s číslem 10, protože Kamuje Kobajašiho nahradil André Lotterer. Ten však nakonec při svém debutu ujel pouze zhruba 14 km. Stejně jako on ve Spa debutoval také v zeleném autě v roce 1991 Michael Schumacher. I on tehdy v kvalifikaci porazil svého týmového kolegu, ale závod pro něj skončil předčasně hned v prvním kole.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 9 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy