Red Bull ořezal přítlak, Ricciardo po blamáži Mercedesu pokukuje po titulu

Ricciardo, Daniel | foto: Red Bull Racing

Daniel Ricciardo je po vítězství v Belgii povzbuzen svými zlepšenými vyhlídkami v šampionátu. Hovoří také, co mu pomohlo: nový aerodynamický balík pro nízký přítlak, který jim pomohl dosahovat vysokých maximálních rychlostí.

Red Bull přivezl balík pro střední přítlak, který se mu hodně povedl. Ořezal něco ze svého přítlaku, nejsilnější stránky balíku RB10, a na rovinkách dosahoval vysokých maximálních rychlostí. Svou konkurenceschopností ve Spa překvapil sám sebe.

"Byl to pro nás na trati skvělý den, nečekali jsme maximum bodů, z toho ještě chvíli budou pramenit naše úsměvy. Zároveň zůstaneme při zemi. Monza bude opět těžká, ale balík, který jsme sem přivezli, byl dost povedený. Pokusíme se tedy něco z toho odnést do Monzy," uvedl Ricciardo, vítěz Velké ceny Belgie.

Po Itálii by měly přijít na řadu okruhy, které by jim měly ještě více vyhovovat a kde by chtěli Mercedes znovu porazit. "Pak si myslím, že Singapur a Suzuka pro nás budou hodně dobré," očekává mladý australský pilot.


Daniel Ricciardo získal ve Spa své třetí letošní vítězství (foto: Red Bull Racing)

Čím to, že Red Bull byl najednou na rovinkách tak rychlý? Vettel byl o 4,5 km/h rychlejší než Rosbergův Mercedes a na nejrychlejšího Hülkenberga ztrácel s 341,8 km/h jen 2,8 km/h (více zde). Změnil snad rakouský tým svou filozofii?

"Jo, v podstatě jsme sem přijeli s nastavením aerodynamiky pro nízký přítlak. Věděli jsme, že nás to možná postihne ve druhém sektoru, ale věřili jsme, že auto má dobrý základ, pokud jde o přítlak, abychom druhým sektorem mohli projíždět dostatečně rychle. Jinak bychom na rovinkách s tím typem křídla [pro vyšší přítlak] ztráceli a snížili bychom své šance v sektoru jedna a tři," prozrazuje Ricciardo.

"V televizi jste mohli na záběrech vidět, že zadní křídlo bylo hodně jednoduché, moc na něm očividně nebylo. Šlo tady o dobrý balík a my uvidíme, jestli ho pro Monzu ještě dokážeme zmenšit - nevím. Jinak budeme jezdit neustále s otevřenou DRS klapkou," žertuje pilot Red Bullu, který nyní ztrácí na Hamiltona jen 35 bodů a na Rosberga 65 bodů.


Red Bull ubral hodně ze svého přítlaku, což se příznivě projevilo
v dosahovaných maximálních rychlostech (foto: Red Bull Racing)

Vzhledem k dvojnásobku bodů v posledním závodě chce zabojovat o titul. Cítí, že na to bude určitě mít? "Pokud budu do 50 bodů před Abú Zabí, pak jo, ale zbývá ještě několik závodů. Pokud to bude matematicky možné, budu bojovat. Dnes byl z tohoto hlediska velký den.

Přijet a ukrást body na okruhu, kde se to od nás nečekalo, je příjemné. Myslím si ale, že před dalšími závody bude důležité využít maximálně okruhy, kde bychom měli být silní. A pokud se nám podaří získat maximum bodů v několika z nich, pak to ještě nebude u konce," dodává Ricciardo.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 29 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy