Ecclestone: Pevné restarty příští rok nebudou

Ecclestone - Dennis | foto: McLaren

Bernie Ecclestone letos poprvé pochválil Formuli 1, velké reformy najednou nejsou třeba. V poslední době se hodně mluvilo o pravidlech týkajících se safety caru. Dle plánů totiž mělo dojít ke zrušení stávající formy restartu po safety car fázi.

Šéf byl nadšený - Bernie Ecclestone mluvil o "neuvěřitelném závodu", Bernie se také ohradil proti tomu, že by sport potřeboval nějakou reformu. "Musíme jen doladit detaily. Všechna hloupá a zbytečná pravidla, která přišla v posledních letech, by tu už dále být neměla. Vše se musí zjednodušit, chci MS jezdců, ne inženýrů," říká Bernie Ecclestone.

Bernie také dementoval různé zvěsti o tom, že by měla vzniknout task force skupina tvořená Flaviem Briatorem, Christianem Hornerem, Toto Wolffem, Lucou di Montezemolem a Vijayem Mallyou. "K tomu nepotřebujeme Flavia. To můžeme udělat i samy." Chystané pravidlo o pevných restartech by mělo padnout. "Sportovním komisařům jsme řekli, že by neměli penalizovat každou maličkost. Chci vidět jezdce, kteří bojují jeden proti druhému a ne jak se neustále ptají, co mohou a co ne."


Bernie letos v Monaku (foto: Pirelli)

Ecclestonovi také leží v žaludku neustálé šetření benzínu, zde ale zřejmě u jednotlivých výrobců pohonných jednotek a prezidenta FIA, Jeana Todta, tvrdě narazil. Limit maximální spotřeby paliva ve výši 100 kg na závod je částí celého konceptu efektivity.

V Maďarsku jsme například neviděli jedinou penalizaci. Ředitelství nechalo závod pěkně plynout a to i přesto, že si někteří jezdci na své kolegy přes radia stěžovali a mohli jsme vidět i nějaké kolize. Také některé momenty v boxech, které by byly dříve zcela určitě potrestány jako nebezpečné vypuštění [unsafe release], zůstaly bez trestu. 

Jedna z velkých změn v pravidlech, která se plánovala na příští rok - pevný restart po safety car fázi, se pravděpodobně nakonec konat nebude vůbec. "Po safety car fázi nebude žádný stojatý start. To, co jsme viděli v Budapešti, bylo dostačující," zakončil Ecclestone.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 14 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy