S Coulthardem o Neweym: Je tím nejpřednějším designérem této doby

Coulthard - Newey | foto: Hoch Zwei

David Coulthard se ve svém pravidelném sloupku pro UBS rozpovídal nejen o Arianu Neweym.

"Už nějakou dobu bylo jasné, že Ardian Newey potřebuje od Formule 1 pauzu. Touto cestou si Red Bull udržel jeho zkušenosti a udržel ho dál od svých rivalů. Grand Prix Kanady se postarala o důvod k mnohým debatám - nebo alespoň incident, který vyvolal většinu z nich - přišel Mercedes svým selháním o další double? Stálo tým z Brackley spoustu bodů to, že dovolil svým jezdcům tvrdě bojovat mezi sebou navzájem, ačkoliv se jejich monoposty přehřívaly?

Této debatě jsem se dlouze věnoval ve svém sloupku pro BBC. Ale v podstatě, ano, myslím, že stálo. Teď bude zajímavé sledovat, jestli se přístup Mercedesu změní, pokud by později v průběhu sezony vyvstala znovu podobná situace. 

Je ale pravdou, že mnohem zajímavější novinka, co se důsledků pro paddock z dlouhodobé perspektivy týče, vyplula na povrch předtím, než v Montrealu zhasla startovní světla. Byla to novinka ohlašující, že Adrian Newey podepsal novou smlouvu s Red Bullem, i když to bude znamenat jeho ústup z Formule 1 a bude se věnovat jiným úkolům v rámci Red Bull Technology. 

Adriana znám už dlouho, už z dob od Williamsu, pak z McLarenu a nakonec z Red Bullu, kde bych rád věřil tomu, že jsem byl poměrně nápomocný pro jeho získání. Už delší dobu bylo jasné, že si chce dát pauzu. Dokonce už v dobách McLarenu mluvil o America's Cupu a o možnosti se do toho nějakým způsobem zapojit, o testování jeho geniality v dalších sférách. Lidé často říkají, že mu měl McLaren nebo Williams dát podíl v týmu ve snaze si ho zavázat, ale nemyslím si, že by to udělalo nějaký rozdíl. Adrian není rád něčím vázán.


Adrian s Davidem v Bahrajnu 2006
(foto: GEPA pictures GmbH)

Projekt Red Bullu mu dal novou jiskru do života, možnost postavit tým od píky. A změna pravidel v roce 2009 byla tím čistým papírem, který potřeboval k tomu, aby mu dal možnost znovu prokázat, že je tím nejpřednějším designérem této doby. Ale je faktem, že pravidla Formule 1 se stávájí stále více restriktivními a Adrian vždy toužil po kreativní volnosti, ve které by se mohl vyjádřit. Jeho neklid upozornil na vrcholy i pády velkých hráčů na pitlane. Například Ferrari by mu zaplatilo celým světem, jen aby pro ně pracoval. 

Nakonec si ale myslím, že je to win-win situace pro Adriana i Red Bull. Adrian se bude moci věnovat novým projektům, bude tak moci znovuobjevit svoje mentální mojo a otestovat se v America's Cupu, pokud to je to, co unáší jeho loď. Red Bull si udrží jeho zkušenosti a vědomosti. A stejně důležité je také to, že ho udrží dále od svých rivalů. Bude fascinující sledovat, jaký efekt to bude mít na armádu Christiana Hornera. 

Jejich rivalové budou doufat, že velkou, ale já si tím nejsem tak jistý. Adrian v továrně stejně pracoval jen čtyři dny z týdne. Části jeho zářivosti v Red Bullu bylo i to, jak dokázal kolem sebe postavit technické oddělení. A jako vždy v nějakém týmu, není to jen o jednotlivci. Toto je příležitost pro ostatní, aby vystoupili a prokázali, co umí, i když Adrian bude na vše paušálně dohlížet.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy