Coulthard: Piloti nejsou spokojeni s letošními příliš tichými vozy

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Podle bývalého jezdce Formule 1 Davida Coultharda si piloti jízdu se současnou generací monopostů moc neužívají. Nelíbí se mu ani to, že jsou příliš tiché.

Kvůli změně v technických pravidlech přišli zhruba o pětinu přítlaku, kvůli tvrdším pneumatikám se snížila mechanická přilnavost, na druhou stranu ale dvojnásobně stoupnul krouticí moment nových hybridních pohonných jednotek.

Například Jenson Button nedávno v rozhovoru uvedl: "Nepochopte mě špatně: F1 je stále vrcholnou disciplínou motorsportu a je stále zábavná, ale tato auta se opravdu snadno neřídí. Když odeberete přítlak, můžete si myslet, že by to mohlo být vzrušující.

Problém ale je, že vám už neposkytují ani pneumatiky mechanickou přilnavost. Výjimkou bylo Monako, kde jsme jezdili na super-měkké směsi. Navíc máme hodně velký krouticí moment. Vypadá to, jako bych si dělal legraci, ale auta se na pneumatikách více a nedají se tak precizně řídit. Mezi mé oblíbené vozy určitě patřila jiná auta."

Coulthard, jenž nyní působí jako televizní komentátor, si u pilotů všímá i kritiky vůči zvuku nových motorů: "Nejsou spokojeni. Obchodníci to milují, protože jim to dává důvod k investování do F1, což plně chápu, ale piloti si jízdu s vozy letos neužívají."

"Nico [Rosberg] a Lewis [Hamilton] jsou zřejmě o něco spokojenější, protože mají lepší balík, ale i když s nimi hovoříte soukromě, tak říkají, že jízdní zážitek není tak čistý, jako býval," pokračuje bývalý pilot.


Motory jsou podle Davida Coultharda příliš tiché, ani jízdní zážitek z pohledu pilotů není podle něj takový, jako býval (foto: Daimler AG)

"Součástí toho celého zážitku z F1, když jste přijeli na trať, byl zvuk, který vás vzrušoval, a očekávání, jakmile jste ho slyšeli. Když jsem jako dítě jezdil do Silverstone, tak si vzpomínám postávání v zatáčce Stowe za mlhy. Z ní ráno vyjelo V12 Ferrari řízené Alesim a ten zvuk byl úžasný. Slyšeli jste, jak se blíží, a věděli jste, že to je Ferrari.

Projelo kolem a vy jste si řekli: "Wau!" Je to legrační, že máme rádi věci, které poškozují náš sluch, protože když manželka moc mluví, až nás z toho bolí uši, tak se nám to nezamlouvá. Ale u závodních aut, hudby, to je vše o zvuku a zážitku z něj.

Kdybyste šli na koncert Rolling Stones a oni by řekli, že dnes večer budou hrát jen akusticky, protože stárnou a už nechtějí všechen ten hluk, pak by dav oprávněně nebyl příliš spokojený. S F1 je to stejné. Slyšel jsem, že Monako bylo letos o 20 % tišší. Vůči fanouškům máme zodpovědnost. Budou o tom mluvit. Vědí, co chtějí," dodává Coulthard pro AOL.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 31 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy