Head: Nové turbomotory jsou zbytečně drahé, 800 koní lze získat za desetinu ceny

Renault | foto: Renault Sport F1

Nové hybridní pohonné jednotky jsou podle zakladatele a bývalého technického ředitele Williamsu Patricka Heada příliš drahé.

Head v rozhovoru pro BBC uvedl, že F1 podle něj učinila špatný krok, když se přespříliš soustředila na technologie, které by mohly mít význam pro výrobu silničních vozů: "Myslím, že by to mělo být spíše o jezdcích a zábavě na dráze," říká Head.

"Lidé v oblasti silničních vozů momentálně odvádějí na hybridech perfektní práci. Nejsem si jistý, jestli je k demonstrování hybridní technologie zapotřebí Formule 1," kritizuje přechod z loňských V8 2,4litrových atmosférický motorů na letošní V6 1,6litrové přeplňované pohonné jednotky.

Hlavní problém podle něj spočívá ve vysokých nákladech, které tato změna pro týmy F1 představuje: "Můžete dosáhnout 800 koní za 2 miliony Eur ročně. Myslím, že týmy za to musí platit desetinásobek. Jde o velmi drahý způsob pohánění vozů F1."

"Myslím si, že motory představují fantastické kousky, jsou ale přespříliš drahé vzhledem k tomu, co mají dělat," dodává Head, jenž 27 let zastával roli technického ředitele Williamsu. Během té doby přišel v F1 s mnoha inovacemi. Nyní vlastní 9 % akcií závodního týmu a věnuje se dceřiné společnosti Williams Hybrid Power Ltd.


Podle Patricka Heada jsou nové turbomotory zbytečně drahé (foto: Williams F1 Team)

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 23 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy