Briatore: F1 je stejně rychlá jako GP2, není divu, že se publikum odvrací

Briatore, Flavio | foto: Lotus F1 Team

Někdejší šéf týmů Benetton a Renault, Flavio Briatore, zavzpomínal na staré časy a aktuální dění v F1 zkritizoval.

Flavio Briatore je v F1 stále velmi populární a to býval vždy brán jako poměrně nekompromisní týmový šéf, který si ve své době platná pravidla dokázal často vysvětlit poměrně velkoryse.

Se stále více kontrolovanou a změněnou Formulí 1 by mu to ale šlo asi hodně těžko. "Už to není Formule 1, kterou znám," říká Flavio Briatore pro Sky Italia. "Je to, jako by se člověk těšil na špageti a pak byl přinucen jíst kaviár."

Tento Ital pracoval mezi lety 1989 a 1997 jako šéf Benettonu a mezi lety 2002 až 2009 byl šéfem Renaultu. Kromě jiného byl třeba u prvních dvou titulů Michaela Schumachera nebo prozatím posledních dvou titulů Fernanda Alonsa.

S Formulí 1 se ale dobrovolně nerozloučil, když musel odejít poté, co svého svěřence v Singapuru přinutil, aby schválně naboural do zdi, na trať tak musel vyjet safety car, což pomohlo k výhře Alonsovi.


Briatore slaví s Alonsem v Monaku 2006
(foto: Lotus F1 Team)

"Za mých časů byly závody jako gladiátorská utkání. Teď mi jezdci přijdou jako účetní. Musí šetřit benzín, gumy, vyvarovat se různým penalizacím... Volant s mnoha tlačítky mi příjde jako tahací harmonika."

Nová pravidla se striktními omezeními kde čeho mohou podle dnes již 64letého Briatoreho poničit glanc Formule 1: "Měli jsme ještě opravdové předjížděcí manévry, jako za Senny a Prosta, Villeneuveua a Pironiho. Dnes je to vše umělé. Týmy vydávají 350 milionů Eur ročně a jsou přesně tak rychlí, jako auta GP2. Není divu, že se publikum odvrací."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 17 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy