Alonso, Räikkönen a daší piloti se zúčastnili vzpomínkové akce v Imole + foto

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Fernando Alonso, Kimi Räikkönen a další bývalí jezdci Formule 1 se sešli ve čtvrtek v Imole, aby si připomněli 20. výročí od smrti Ayrtona Senny a Rolanda Ratzenbergera.

K dojemnému ceremoniálu v osudné zatáčce Tamburello ve 14:17 hod - tedy přesně v čas, kdy Ayrton havaroval, dorazily tisíce fanoušků, členové Sennovy rodiny, současní závodní jezdci Ferrari společně s Julesem Bianchim, Pedrem de la Rosou a spoustou dalších bývalých závodníků, kteří si připomněli tragické nehody, k nimž došlo v roce 1994 během Velké ceny San Marina.

"Dobře si vzpomínám na fotky v novinách a sledování televizních zpráv s příběhy soubojů mezi McLareny Alaina Prosta a Ayrtona Senny. Měl na svém voze číslo 1 a při závodění v motokárách jsem na něj myslel - na jeho žlutou přilbu, která vždy vyhrávala," popisuje Alonso.

"Také jsem jezdil motokáry v Itálii, pracoval jsem s někým, kdo byl jeho mechanikem, když v této kategorii závodil, takže si dokážete představit, jak důležité to pro mě bylo. Měl jsem jeho plakát ve své ložnici," pokračuje španělský dvojnásobný mistr světa F1.

"Jediná dobrá věc, která vyplynula z onoho víkendu, který nám vzal Ayrtona a Rolanda Ratzenbergera, je ta, že se od té doby ve Formuli 1 významně zvýšila bezpečnost. Ve skutečnosti můžeme říci, že vnitřek našich vozů je něco jako dědictvím Senny a Ratzenbergera, protože po to děsném roce 1994 už nikdy nebylo nic stejné, jak před tím," uvádí Alonso.


Fernando Alonso zahajuje podpisovou akci (foto: Scuderia Ferrari)

Jeho týmový kolega Räikkönen dodává: "Senna byl pro Formuli 1 velmi důležitý jako pilot a osobnost. Jeho smrt vedla k velkému urychlení procesu zvyšování úrovně bezpečnosti v našem sportu."

"To vedlo k tomu, že jsme vyhnuli dalším možným tragédiím. Žel minulost nikdo z nás nemůže změnit - ani pro Ayrtona, ani pro Rolanda Ratzenbergera. Jedinou věcí, kterou můžeme udělat, je pamatovat na tohoto šampiona, jehož činy dlouho přepisovaly dějiny Formule 1," dodává finský jezdec ve službách Ferrari.

 

Fotogalerii ze včerejší vzpomínkové akce v Imole najdete pod článkem.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 11 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy