McLaren a Red Bull mají proti rozpočtovým stropům námitky

Horner, Christian | foto: Red Bull Racing

Red Bullu se silně nelíbí záměr Mezinárodní automobilové federace (FIA) omezit příští rok rozpočty týmů Formule 1. Podle něj je totiž lepší řízení nákladů pomocí pravidel.

Plány FIA zavést rozpočtové stropy od příští sezóny se setkaly s odporem ze strany dvou špičkových týmů: McLarenu a Red Bullu. Sam Michael a Christian Horner během posledního setkání zvedli ruce, když byly týmy požádány o to, aby vyjádřily své námitky nápadu s omezením rozpočtů.

Námitka McLarenu byla překvapení, i když podle zasvěcený vyplývala pouze z toho, že stáj z Wokingu neznala dostatečné podrobnosti o systému a navrhovaném limitu - ne že by tým byl zásadně zcela proti této myšlence.

Šéf Red Bullu však dal jasně najevo, že podle něj jsou rozpočtové stropy špatnou cestou. "Mým názorem, který byl vždy stejný, je, že způsob vypořádání se s náklady shora - dolů není tím správným, jak to udělat. Zespoda by to bylo lepší," cituje jej F1 Racing.

Rovněž uvedl, že nechápe důvod pro zavedení rozpočtových stropů, protože navrhovaný limit zdaleka přesahuje rozpočty menších týmů. Podle Hornera by bylo lepší řízení nákladů pomocí pravidel. Na příkladu zavedení letošních drahých turbomotorů ukázal, jak se přesně to nedělá.

Ti, kteří jsou pro zavedení rozpočtových stropů, tvrdí, že utrácení běžné u špičkových týmů musí skončit a že bariéra pro vstup do tohoto odvětví motorsportu je příliš vysoká. Argumentují také absencí nezávislých výrobců motorů, jejichž vstup do F1 by snížení nákladů usnadnilo.


Red Bullu se chystané zavedení rozpočtových stropů od roku 2015 vůbec nelíbí, na rozdíl od ostatních má peněz dostatek (foto: Red Bull Racing)

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy