Změní se pravidla kvalifikace?

Mercedes | foto: Mercedes AMG F1 Team

FIA zjevně stále nemá dost změn v pravidlech pro nadcházející sezónu. Jen několik týdnů před VC Austrálie, která bude otevírat letošní ročník MS, je totiž na stole změna pravidel kvalifikace, která by měla zatraktivnit sobotní program závodních víkendů.

Bernie Ecclestone by se měl setkat s vedením FIA během testů v Bahrajnu 21. února a jedním z hlavních bodů jednání by měla být právě úprava pravidel pro třetí část kvalifikace. Cílem by mělo být, aby týmy přestaly taktizovat během Q3, protože to prý ubírá kvalifikaci na její atraktivnosti.

Nejradikálnější návrhy dokonce volají po návratu k původnímu systému kvalifikace. Jezdci by tak dostali jednu hodinu na to, aby zajeli, co nejrychlejší čas. Tato možnost však není příliš pravděpodobná, protože ve snaze vylepšit divácký zážitek z kvalifikace FIA právě tuto možnost opustila a vymyslela raději kvalifikaci rozdělenou do tří částí.

O dost zajímavější jsou návrhy upravující pravidla tak, aby byly týmy motivovanější vysílat na trať své jezdce během třetí části. Toho chtějí jejich navrhovatelé dosáhnout tím, že by jezdcům pro třetí část bylo umožněno využít speciální sady pneumatik. Tím by odpadlo taktizování se šetřením pneumatik pro závod a jezdci už by neměli zásadní důvod nepoprat se o co nejlepší pozice na startovním roštu.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 14 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy