Co se mění u pneumatik pro sezónu 2014 a kolik sad mohou týmy při testech využít

Pirelli | foto: Pirelli

Kolik sad pneumatik mohou týmy využít v Jerezu a při dalších testech? A jak se pneumatiky oproti loňské sezóně změnily?

Pirelli uvádí, že jejich pneumatiky 2014 se od svých loňských předchůdců liší stejně, jako monoposty. Většinu práce odvedli v Itálii s využitím pokročilých dat ze simulátoru a z reálného testování, které se uskutečnilo v prosinci. Liší se nejen směsmi, ale i konstrukcemi. Každá pneumatika nyní váží o 250 gramů více, proto byl navýšen hmotnostní limit vozů na min. 691 kg.

Všechny nové směsi jsou o něco tvrdší pro optimalizaci přilnavosti, změna konstrukcí byla nutná kvůli vyššímu krouticímu momentu motoru s pokročilým ERS systémem. Nové pneumatiky do deště mají nový vzorek pro omezení aquaplaningu - nyní dokáže každá z nich odvádět 65 místo 60 litrů za sekundu v plné rychlosti. Změnila se i její směs, aby mohlo lépe fungovat za vlhka a při vysychající dráze pro zvýšení provozního rámce při přechodu na přechodné pneumatiky (crossover point).

Vzhledem k nízkým teplotám a drsnému asfaltu pouze pro Jerez připravili zimní směs, každé auto dostane pro čtyři dny testů 6 sad. Týmy budou mít rovněž k dispozici další 4 sady tvrdých a dvě sady středně-tvrdý směsi. Krom toho si každý tým mohl u Pirelli pro Jerez objednat dalších sedm směsí dle svého výběru.


Pneumatika do deště bude mít nový vzorek, díky kterému dokáže odvést až 65 litrů vody za sekundu (foto: Pirelli)

Pátek 31. ledna bude ve Španělsku zasvěcen mokré dráze a testování pneumatik přechodných (intermediate) a do deště (wet). Pokud nebude pršet, bude trať uměle zavlažována, proto týmy obdrží 3 sady intermediálek a 3 sady mokrých.

Kolik směsí mohou týmy při testování letos využít?
Každý tým může v roce 2014 využít během testování před i v průběhu sezóny celkem 135 sad, z toho během tří předsezónních testů maximálně 85 sad: 25 v Jerezu a 30 v každém testu v Bahrajnu. Z 25 si jich 7 můžou libovolně vybrat, zbylých 18 nominovalo Pirelli (viz výše).

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy