FIA se přihlásili tři zájemci o 12. místo v F1 - Haas Racing, Stefan GP a tým Colina Kollese

Toyota | foto: Toyota Motorsport GmbH

FIA na sklonku minulého roku vyzvala zájemce o účast ve Formuli 1, aby zaslali své přihlášky. Ozvaly se jí tři týmy: Haas Racing, Stefan GP a stáj Colina Kollese.

Jedním ze zájemců o rozšíření startovního pole od sezóny 2015 na 12. týmů je Američan Gene Haas, který je spolumajitelem NASCAR týmu a vlastník aerodynamického tunelu Windshear v Severní Karolíně. Šasi by mu vyráběla Dallara a motory by chtěl odebírat od Ferrari s tím, že by své evropské sídlo zřejmě umístil do Bruselu.

"Za Haas Racing Development jsme odpověděli na výzvu FIA, která hledala vyjádření zájmu o vstup do Formule 1. Respektujeme vyhodnovací proces FIA a nadcházejících týdnech odhalíme více detailů," uvádí Haas ve svém prohlášení.

Díky ohlášenému zavedení rozpočtových stropů svůj zájem projevil také Colin Kolles, který v letech 2005 - 2009 šéfoval týmům Midland, Spyker, Force India a HRT. Kolles se angažoval v v německém šampionátu DTM, nyní je aktivní ve vytrvalostních závodech kategorie LMP2.

Třetím zájemcem je Stefan GP - tým srbského podnikatele Zorana Stefanoviče, který žádal o účast v F1 již v letech 2010 a 2011. Od Toyoty, která se z F1 stáhla v roce 2009, odkoupil již použitou techniku včetně monopostu TF110 vyvíjeného pro sezónu 2010. Nakonec se na něj nedostalo, FIA licenci přidělila Sauberu.


StefanGP odkoupil od Toyoty monopost TF110 a žádal o účast v šampionátu F1, leč neúspěšně
(foto: Toyota Motorsport GmbH)

Tip: Pod článkem naleznete fotografie Toyoty TF110. Příběh vozu, který mohl vyhrávat, ale do závodů se nikdy nedostal, si můžete přečíst zde.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 8 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy