Neweymu se neustálé zpřísňování pravidel v F1 nelíbí, varuje před stagnací

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Hlavnímu designérovi Red Bullu Adrianovi Neweymu se nelíbí neustálé zpřísňování pravidel. Pokud se situace nezmění, hrozí podle něj Formuli 1 stagnace.

Neustále podrobnější a restriktivnější pravidla brání využívání šedých zón a zajímavých nápadů, mezi které v posledních letech patřily dvojité difuzory, F-kanály či výfukové difuzory. Přijít s něčím zajímavým je však stále náročnější. Newey však akceptuje to, že některé radikální nápady bývají později zakázány.

"Myslím, že to je součástí hry a nevadí mi investice a krok zpět. Všichni jsme sdíleli názor, že F-kanály budou zřejmě po sezóně zakázané. U dvojitých difuzorů se zdálo pravděpodobné, že v následující sezóně budou taky zakázané," uvádí Newey pro Autosport.

"Své rozhodnutí činíte v závislosti na tom, zda chcete hodně investovat do sledování technologie, o které víte, že bude celkem rychle zakázána, nebo zda se zaměříte na jiné oblasti, které budou mít delší trvání.

Větší škoda je podle mě to, že když je většina z těchto věcí zakázána - výfuky jsou velmi dobrým příkladem - pak jde vlastně jen o další omezení. To je škoda a nebezpečí, že když budou pravidla stále restriktivnější, pak se nakonec případně dostaneme do bodu, kdy budou vozy víceméně navrhovány pravidly.

Pak dostanete v podstatě vozy GP1, kde bude rozdíly tvořit motor a jezdec. To pro mě není Formule 1. Jednou z velkých věcí, které F1 odlišují téměř od všech ostatních sportů - snad s výjimkou Americas Cup - je kombinace člověka a stroje," vysvětluje Newey, kterému se letos podařilo postavit další vítězné auto.


Red Bully Adriana Neweyho letos opět nenašly přemožitele (foto: Red Bull Racing)

"Můžete mít skvělý vůz s průměrným pilotem nebo skvělého jezdce s průměrným autem - a nevyhrajete. Je to o obojím. Myslím, že veřejnost to oceňuje. A momentálně musíte říct, že při posuzování letošní sezóny a rozhodně té minulé, pak je to namícháno celkem správně," dodává designér Red Bullu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy