Další novinky od FIA: Trofej za pole position

GP USA (Austin) | foto: circuitoftheamericas.com

K novinkám v pravidlech, které byly potvrzeny v pondělí nyní FIA přidává další: trofej za největší počet pole position v sezoně.

FIA potvrdila, že pravidlo udělující dvojnásobný počet bodů v posledním závodě sezony platí. Upozornila také, že stálá čísla, které bude závodník používat po celou kariéru, musejí být viditelná na voze i helmě.

V příštím roce bude také udělena trofej za největší počet pole position. V případě, že bude mít stejný počet vítězných kvalifikací více jezdců, rozhodují druhá místa (případně třetí atd.).

V letošní sezoně se z kvalifikačního triumfu radovali pouze dva týmy - Red Bull a Mercedes. Nejvíce pole position získal čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel (devět).

Od příštího roku také bude platit plánovaný bodový systém za penalizace, které bude závodník získávat na svou superlicenci. Pokud jich pilot nasbírá 12 během jednoho roku, znamená to pro něj stop při následujícím závodě.

Nová pravidla také pamatují na 1.6litrové V6 turbo motory. Pohonné jednotky se skládají ze šesti částí a každá z nich může být použita 5x. Pokud by se daná část ve voze objevila pošesté, následovala by penalizace 10 míst na startu. A pokud jezdec zcela vymění motor, bude startovat z boxů. 

Pravidla také potvrzují, že pokud by byl pilot příliš na konci startovního roštu, zbytek míst penalizace se přesouvá do dalšího závodu.

A nakonec bylo také potvrzeno, že pilot bude muset svou převodovku použít 6x (o jeden závod více než letos).

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 18 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy