Ecclestone: Byl Alonso letošním problémem Ferrari?

Alonso, Fernando | foto: Scuderia Ferrari

Bernie Ecclestone hovoří o letošní formě Ferrari a jeho problémech, kterým by podle něj mohl být často si stěžující Fernando Alonso. Příští rok by ale mohl dostat znovu rychlé auto, které se vpředu zřejmě vrátí k push-rod zavěšení.

Podle Ecclestona je sice Ferrari slavným a možná nejdůležitějším týmem F1, o čemž svědčí i jeho pravomoci v rozhodovacím proces (viz zde), samotná značka však nestačí. Po velkých změnách se ale může stáj z Maranella příští rok vrátit na vítěznou vlnu.

"Lidé si myslí, že jméno Ferrari k vítězství stačí, ale já si myslím, že pan Montezemolo  dal do týmu před příštím rokem mnohem více a že uvidíme odlišné Ferrari," cituje Ecclestona španělská Marca.

Na dotaz, co podle něj Ferrari, které v šampionátu skončilo až třetí, udělalo letos nesprávně, Ecclestone odpovídá: "Nevím, zda problémem bylo Ferrari či Fernando [Alonso]. Doufám, že nepřišel o nadšení, které měl. Problém je, že když si myslíte, že vám tým nemůže dát auto, které chcete, pak máte problém, že jo?"

Bernie se také stále nemůže smířit s přechodem na nové V6 turbomotory: "Nebylo to nutné. Myslím, že to byla chyba, ale Formuli 1 to podle mě nezmění. Změn v pravidlech jsme už měli několik a byl to pak stále stejný sport."

Podle ně je chybou tlačit týmy v současných nelehkých ekonomických podmínkách k dalšímu utrácení kvůli změně motorů. Nelíbí se mu ani jejich nový zvuk: "To, co máme, je dobré. Všem se to líbí, tak proč to měnit? Mělo se za to, že menší motory přitáhnou do F1 více automobilek. Ale nezdá se, že by někdo jiný přicházel."


Fernando Alonso s Ferrari F138 využívajícím vpředu pull-rod zavěšení (foto: Scuderia Ferrari)

Ferrari se podle italských médií příští rok vpředu "téměř jistě zbaví pull-rod zavěšení a vrátí se ke klasickému push-rodu." A přestože dokončilo modernizaci svého aerodynamického tunelu, bude v testování pokračovat i u Toyoty v Kolíně nad Rýnem a také u Sauberu v Hinwilu.

Změna směru ve vývoji vozu může být ovlivněna nově příchozím Jamesem Allisonem, který byl zodpovědný za v posledních letech velmi konkurenceschopný Lotus.

"V F1 neopravíte všechno během noci. Tým zanalyzoval své slabé stránky jednu po druhé, a dále v tom pokračujeme. Není tajemstvím, že jsme v posledních sezónách zaostávali v oblasti aerodynamiky," uvedl Allison.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 16 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy