Marko o Webberovi: Má velmi bojovného ducha, přeji mu vše nejlepší

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Zítra Mark Webber odstartuje do svoji pravděpodobně poslední Grand Prix Formule 1. Jaký má na něj názor poradce Red Bullu, Dr. Helmut Marko?

"Mark byl zapojen do zisku čtyř konstruktérských titulů s Red Bull Racingem a k těmto vítězstvím přidal svůj velký příspěvěk. Ale možná ještě důležitější byl jeho příspěvek ve vývoji týmu a vývoji Sebastiana [Vettela] jako jezdce.

Na začátku byl na mnoha tratích často rychlejší než Sebastian, a tak byl pro Sebatiana měřítkem. Nebylo snadné to zvládnout a fakt, že to pro něj nakonec nevyšlo s žádným titulem, má mnoho příčin. Ale tato voda už je teď pryč," říká Dr. Helmut Marko

"Jako člověk má Mark velmi bojovného ducha. Pamatuji si Fuji 2008: Večer před závodem si dal rybu a pak v závodě se cítil jako před smrtí, dokonce se i pozvracel. Chtěl zastavit, ale pak tu situaci zvládl a pokračoval, což ukázalo jeho nesmírně silnou vůli. Byl na druhé pozici a měl slušnou šanci na vítězství v závodu, pak do něj ale během safety-car fáze zezadu narazil Sebastian Vettel a on se propadl na osmou pozici.

Nakonec si myslím, že toto bylo tím katalyzátorem obtížné situace mezi Markem a Sebastianem. Mark mohl tehdy vyhrát svoji první Grand Prix, zvládl obtížné zdravotní komplikace s doslova zatnutými zuby a pak mu vítězství ukradl jeho týmový kolega [tehdy ale ve skutečnosti jezdil Vettel ještě za Toro Rosso]. To bylo určitě těžké. Od té doby měli konstruktivní vztah, ale samozřejmě nic víc.


Helmut Marko s Markem Webberem během Velké ceny Británie 2010
(foto: Red Bull Racing)

Smekám klobouk před jeho rozhodnutím o konci v F1 právě teď - když je stále na vrcholu. Mnoho jezdců čeká na to, až jsou za zenitem a jsou požádáni o odchod. Jsem si ale jistý, že ve svém novém angažmá s Porsche bude úspěšný. Přeji vše nejlepší Marku," zakončil pěkně Marko. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy