Montezemolo hodnotí letošní Alonsovy výkony známkou 8 z desíti

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Jejich vztah se v některých částech končící sezony mohl zdát křehkým, jak tedy hodnotí šéf Ferrari, Luca di Montezemolo, výkony Fernanda Alonsa?

"Pěkných 8 z 10," řekl Luca di Montezemolo CNN. Šéf Ferrari během letošní sezony Fernanda jednou 'vytahal za uši' poté, co Španěl kritizoval výkony vozu F138 po červencové GP Maďarska. Nicméně veškeré napětí mezi Lucou a Fernandem je, zdá se, pryč, protože mu dal velice slušné hodnocení a srovnává ho s některými z největších jezdců týmu z historie. 

"Myslím, že je opravdu velice, velice dobrým jezdcem," řekl například Montezemolo CNN před GP Abú Zabí. "Byl jsem s jezdci jako je Niki Lauda, Alain Prost, nebo Michael Schumacher - fantastické - ale Alonso je v závodech opravdu fantastickým. Alonso je také velice dobrý během závodu v pochopení toho, kdy je třeba zatlačit a kdy je třeba trochu ubrat a pošetřit gumy."

Zvládání gum se letos ukázalo jako velmi náročné pro většinu jezdců na roštu - jedinou výjimkou, která s tím snad nikdy neměla problém je čerstvě čtyřnásobný mistr světa, Sebastian Vettel. Na Němce, který dokázal vyhrát posledních osm závodů, což je novým rekordem, Fernando ztrácí závod před koncem sezony 145 bodů. 

Alonsovi ve službách italského týmu nepomohlo, že dodavatel pneumatik, společnost Pirelli, se musel během sezony po několika nebezpečných defektech v průběhu závodu vrátit k loňské konstrukci gum. Nicméně di Montezemolo nevidí Pirelli za to, že se jeho týmu nepodařilo vyhrát závod od květnové GP Španělska."Nikdy nemám rád používání slova výmluva." Ital se radši zaměřuje na úvodní část sezony, kdy se jim dařilo.

"V první polovině sezony jsme vyhráli dva závody, Ferrari tedy bylo mnohem více konkurenceschopné. To je fakt ... když došlo ke změně gum, tak jsme za to zaplatili vysokou cenu. Nemám rád formuli, ve které musí jezdec dávat pozor, aby moc nezničil gumy," říká 66letý manažer.

Zatímco s Alonsem, jehož partnerem v týmu bude pro příští sezonu Kimi Räikkönen, který s týmem vyhrál titul už v roce 2007, je Luca spokojen, tak ohledně progresu, který se jeho týmu povedl (nebo spíše nepovedl) předvádět na trati, spokojen není. "Důvodem, proč nejsem tento rok šťasný, je, že jsme nebyli schopni vyvíjet auto po velmi dobrém startu do sezony. To byl tedy náš problém." 

V roce 2014 uvidíme velké změny v pravidlech. Asi tou největší bude použití motorů o objemu 1,6l s turby a zabudovaným systémem rekuperace energie.

"Jsem moc rád, že se mění pravidla, protože nemám rád formule, jejichž aerodynamika představuje 90% výkonu. Nestavíme letadla nebo umělé družice, stavíme auta. Motor, převodovka, zavěšení: Toto jsou klíčové věci. Zvláště pro nás, protože - jak jsme už řekli - naše zkušenosti v F1 znamenají, že můžeme tyto technologie přenášet do našich aut," zakončil své zamyšlení Luca di Montezemolo.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 27 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy