Marko: Kvjat byl v různých kategoriích hned rychlý - a bez testování

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Odborný poradce Red Bullu Helmut Marko vysvětluje, proč si překvapivě vybrali pro Toro Rosso ruského mladíka Daniila Kvjata.

Marko vysvětluje, proč mu dali přednost na úkor dalších testovaných mladíků, které si prověřili letos v Silverstone (viz shrnutí testu zde) jako Johnnyho Cecotta, Antonia Felixe da Costu či Carlose Sainze mladšího. Ti všichni byli minimálně o sekundu rychlejší než Kvjat (Sainz dokonce o 2,3 s), Toro Rosso nakonec ale sáhlo po Rusovi.

Proč? "Ze všech juniorů, kteří byli v hledáčku na místo ve Formuli 1, byl díky své výkonnosti přirozeným kandidátem, protože byl rychlý a vyspělý. Ze střednědobého hlediska tedy nabízí ty nejlepší vyhlídky. Daniil je celkem agresivním jezdcem. Nikdy se nevzdává a má přirozenou rychlost. Nasadili jsme ho do různých kategorií a i bez testování byl hned rychlý," říká Marko.

Očekává, že se ještě během první poloviny příští sezóny v závodech vyrovná zkušenému Jeanovi-Ericovi Vergnemu. "Samozřejmě, že se musí naučit, jak funguje Formule 1. Musí se naučit okruhy. Ale řekl bych, že po šesti až osmi závodech bude moci bojovat s Jeanem-Ericem Vergnem."

Odborný poradce Red Bullu, který má na starosti program pro výchovu mladých jezdců, popírá, že by v angažování Kvjata pro sezónu 2014, kdy se poprvé pojede Velké cena Ruska, hrály prim peníze či marketingové důvody.

"Hledíme na to, co je nejlepší pro Red Bull, co je nejlepší pro Toro Rosso ze střednědobého hlediska. A všichni lidé, kteří byli do tohoto rozhodování zapojeni, řekli ano - Daniil Kvjat je tím správným kandidátem," dodává Marko.


Daniil Kvjat se podle Helmuta Marka do osmi závodů vyrovná Jeanovi-Ericovi Vergnemu
(foto: Scuderia Toro Rosso)

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 25 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy