McLaren: Společně s Hondou nás čeká tvrdá práce, na Prodromoua si počkáme

Button, Jenson | foto: McLaren

Generální ředitel McLarenu Jonathan Neale hovoří o testování turbomotoru Hondy na dynamometru - podle něj jde pouze o počátek společné tvrdé práce.

Stáj z Wokingu již v květnu potvrdila uzavření technologického partnerství s Hondou, od které bude od roku 2015 odebírat pohonné jednotky. V roce 2014 se však soustředit ještě na spolupráci s Mercedesem, s nímž vstoupí do nové turboéry.

Honda minulý týden zveřejnila zvuk svého motoru, což pro Neala bylo zážitkem: "Je to vždy příjemné, když slyšíte nastartování nového motoru - je to skvělým okamžikem pro celou organizaci, momentem satisfakce pro všechny."

"Honda udělala vše pro to, aby byla schopna postavit prvním motor, dala ho dohromady a zprovoznila. Je to trochu jako - pokud použiji srovnání s těhotenstvím - když se soustředíte na prvních devět měsíců a pak si uvědomíte, že teprve potom začíná tvrdá práce," pokračuje Neale v telekonferenčním rozhovoru s novináři.


Zvuk nového turbomotoru Hondy (zdroj: Honda/Youtube)

"I když máme něco, co už funguje, neděláme si iluze o tom, kolik práce musíme společně udělat, abychom byli schopni vyvinout konkurenceschopnou pohonnou jednotku, pokud jde o motor, ERS systéme, bateriovou technologii a veškeré s tím spojené systémy. Obzvlášť pro nás, pro McLaren, to je hodně ambiciózní projekt, protože to musíme během dvou let udělat dvakrát. Ale opravdu jsme tím nadšeni."

V této části roku, když už zbývá jen děsivý počet týdnů do jeho konce, se všechny ruce soustředí na spolupráci s Mercedesem a integraci toho motoru, na vývoj našeho paliva a lubrikačního programu s Exxon Mobil, abychom do začátku příštího roku dokázali dát dohromady výkonný a spolehlivý balík," popisuje generální ředitel McLarenu čilý ruch v jejich továrně.


McLaren čekají v příštích dvou letech dvě velké změny na poli pohonných jednotek
(foto: McLaren Mercedes)

Na závěr se dotkl také příchodu nové posily - šéfa aerodynamiky Red Bullu Petera Prodromoua: "Peter je skvělý kluk, je klíčovou součástí jejich organizace. Nevidím ze strany Red Bullu žádný důvod, proč by jej měli uvolnit dříve."

"Byli bychom rádi, kdyby začal s první věcí už zítra ráno, avšak plně respektujeme pozici Red Bullu, jak to obvykle děláme, když získáváme někoho z jiné organizace. Peter je momentálně klíčovou součástí jejich činností a my se těšíme na to, až ho zde přivítáme.

Kdo ví, co se za ten rok stane, načasování však je na Red Bullu. Rozhodnutí je na nich, nikoliv na McLarenu," dodává Neale.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy