Fernandes kritizuje náklady v F1, desáté místo v šampionátu konstruktérů není nezbytné

Pic, Charles | foto: Caterham F1 Team

Podle majitele Caterhamu Tonyho Fernandese, kterému se nelíbí stoupající náklady v F1, není pro jeho tým životně důležité, aby letos porazil Marussii a skončil v šampionátu desátý.

Marussia ani Caterham dosud nezískali ani bod, ruská stáj je však na desáté pozici v celkovém hodnocení díky 13. místu Julese Bianchiho v Malajsii. Britský tým, který v závodech bývá o něco rychlejší, by potřeboval pořádný kus štěstí v podobě nepřízně počasí a odstoupení mnoha soupeřů, aby se mu ve zbývajících pěti závodech podařilo posunout před Marussii.

"Není to nezbytné. Nemyslím si, že budu schopen poskytnout dostatečné množství peněz, abych pokryl platby. Pokud se to nepovede, pak se to nepovede. Budeme muset nakoupit o jednoho hráče méně pro QPR [Queens Park Rangers, britský fotbalový klub vlastněný Fernandesem - pozn. red.]," popisuje v podcastu Jamese Allena Fernandes, jenž patří k velkým kritikům vysokých nákladů v F1.

"Provozovat teď tým F1 stojí šílené peníze. Když jsem kdysi sledoval F1, šlo o galerii nálepek, kdy všichni bojovali o to, aby se stali sponzory. Realita však udeřila a lidé musí přemýšlet více o budoucnosti než nyní.

Léta mi byl slibován sport, který bude stát méně peněz. Pro mě to je velké selhání sportu. Nic nezlevnilo, vše zdražuje, takže si nejsem jistý, jaké jsou vlastně přínosy, abych byl upřímný," pokračuje majitel Caterhamu.


Fernandesovi se stoupající náklady v F1 přestávají zamlouvat (foto: Team Caterham F1)

"Vždy jsem říkal, že si své místo u stolu musíte zasloužit, jenže rozdíl mezi horními a spodními týmy v F1 se od fotbalu liší. Ve fotbalu špičkové týmy nedostávají o tolik více, jako ty ve spodní části ligy. Myslím, že by se to v F1 mělo vyrovnat.

Lidé by měli přestat mluvit o přístupu "pes sní psa," protože jde o krátkodobý přístup. Pokud už nebudete mít sport, k čemu to je? Měli jsme skupinu zvanou FOTA, ale všichni se snažili na druhé vyzrát - a na vině jsou pouze oni. Týmy promarnily svou příležitost, ale nakonec jde o majitele sportu, kteří by měli být reální. Je to, co se děje, pro sport zdravé?" ptá se Fernandes.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 8 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy