Alonso o svém dlouhém závěrečném stintu - doufal, že ho risk dostane do čela

Pirelli | foto: Pirelli

Fernando Alonso absolvoval v závěru Velké ceny Singapuru velmi dlouhý stint na středně-tvrdých pneumatikách. Věděli stratégové Ferrari, že to vydrží, nebo zariskovali naslepo?

Španěl stavěl naposledy ve 25. kole z 61, na které byla vypsána velká cena. Po dojezdu do cíle na druhém místě za Sebastianem Vettelem prozradil, nakolik si byli u Ferrari jistí tím, že to bez třetí zastávky zvládne až do cíle.

"Nevěděli jsme přesně, kolik toho pneumatiky vydrží. Možná jsme nečekali, že to bude tak dlouho, ale..  V šampionátu ztrácíme šedesát bodů - když to vyjde, je to OK, když ne, tak bychom možná neskončili druzí, ale čtvrtí či pátí. Opravdu jsme s tím nemohli nic udělat," říká Alonso.

Chvíli doufal, že by se před Vettela díky strategie dokonce mohl i dostat: "Byla tam menší šance, pokud by Rosberg, Webber a Hamilton nebyli po safety caru tak pomalí - Sebastian by možná nenajel těch 28 sekund potřebných pro výjezd přede mnou, jenže myslím, že Nico měl problém s předním křídlem, Webber byl bez pneumatik a Hamilton zajel do boxů velmi pozdě, jako poslední."

"Když jsme tedy měli volnou trať a Seb pak zajel do boxů a vyjel přede mnou, měli jsme drobnou šanci na vedení v závodě, ale udržet Sebastiana by bylo velmi těžké... zřejmě jel poslední část závodu na nových pneumatikách a my jsme měli velmi pomalé tempo.

Ale zkusili jsme to, neměli jsme co ztratit - a s takovou strategií podle mě budeme přistupovat i k poslední části šampionátu. Nejsme tak rychlí jako oni v kvalifikaci či v závodě, takže musíme zkoušet něco jinak," dodává Alonso.


Fernando Alosno byl v cíli nakonec druhý - opět za Sebastianem Vettelem
(foto: Scuderia Ferrari)

Podobnou strategii jako Španěl použili i piloti McLarenu, Sauberu a Kimi Räikkönen, kteří závěrečných 36 kol (59 % závodu) ujeli rovněž na jedné sadě pneumatik. Vše najdete přehledně v grafické podobě včetně času zastávek zde.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 26 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy