Barrichello o riskantním předjetí Schumachera v Maďarsku 2010: Konečně bez zákazů v rádiu

Barrichello, Rubens | foto: Cosworth

Rubens Barrichello popisuje obrovskou satisfakci, kterou zažil na Hungaroring v roce 2010 při předjetí svého dlouholetého soupeře - Michaela Schumachera. Proč nabídnutou příležitost vnímá jako "dar od Boha?"

Brazilec byl v letech 2000 - 2005 týmovým kolegou Michaela Schumachera u Ferrari, kde nelibě nesl status týmové dvojky, protože sedminásobného mistra světa musel pouštět před sebe a nemohl s ním bojovat. Kvůli tomu nakonec v roce 2006 odešel k Hondě.

Po Schumacherově návratu s Mercedesem do F1 v roce 2010 dostal Barrichello konečně možnost s ním na dráze soupeřit, protože jezdil v jiném týmu - za Williams. A obzvlášť během Velké ceny Maďarska se mezi nimi zajiskřilo. Rubens se nedaleko Budapešti dočkal ohromného zadostiučinění.

"Vždy jsem bojoval opravdu tvrdě, kdykoliv, kdekoliv, kvůli jednomu bodu. Ale spatřit před sebou Michaela v ten den bylo zvláštní. Byl to dar od Boha," vzpomíná pro F1 Racing Barrichello na možnost, která se mu naskytla v sezóně 2010 během závodu na Hungaroringu.

Proč byla tak zvláštní? "Protože jsem s Michaelem bojoval, aniž by mi kdokoliv do ucha vykládal sr.... o tom, co můžu a co ne," odpovídá emotivně Brazilec při vzpomínkách na svou kariéru ve Formuli 1.

"Řekl jsem si: 'Pokud dostanu šanci, chopím se jí.' Ačkoliv jsem měl měkčí pneumatiky a šlo to dobře, bylo velmi těžké Michaela následovat. Myslím, že jsem měl za sebou šest kol a snažil se nalézt cestu před něj. Mohlo se mi to podařit pouze v případě jeho chyby.

Jednu udělal při nájezdu na rovinku podél boxů a já si řekl: 'To je ono! Půjde na vnitřní a já na vnější stranu, takhle to půjde.' Zdálo se mi divné, že se přesunul doprostřed trati, protože nebránil svou stopu. Šel jsem tedy na vnitřní stranu a on začal křížit dráhu."


Video: Barrichello v Maďarsku předjíždí Schumachera (zdroj: Youtube)

"Následně jsem si uvědomil, že ví, že nemá žádnou šanci se udržet vpředu, protože ať bych přijel zleva nebo zprava, byl bych rychlejší. Když  tedy rozhodnu, kudy půjdu, zavře mi dveře a já se budu muset stáhnout. To si myslel on!," popisuje Barrichello, co bezprostředně předcházelo jeho úspěšnému manévru, kdy se v rychlosti kolem 300 km/hod téměř dotkl zdi.

"Když se mě lidé ptají, jak blízko jsem byl stěny, říkám, že nevím. Zavřel jsem oči!"  dodává Brazilec, jenž loni závodil v IndyCar a letos se účastní domácího šampionátu Brazilian Stock Car V8 Series.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 88 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy