Montezemolo: Mercedes získal "lumpárnou" jasně patrnou výhodu, FIA postrádala kuráž

Hamilton, Lewis | foto: Daimler AG

Prezident Ferrari Luca di Montezemolo je nadšen z možnosti testovat v průběhu sezóny, kterou nabízí pravidla pro rok 2014. Trest pro Mercedes, který však nelegálně testoval letos, podle něj nebyl dostatečný - Tribunálu Mezinárodní automobilové federace (FIA) scházela odvaha.

Ferrari, které má testovací okruh hned vedle své továrny, léta neslo velmi nelibě zákaz testování v průběhu sezóny. Od příštího budou moci týmy nově čtyřikrát během roku testovat po závodech (více zde).

"Znovu budeme moci testovat, bez frašky, jako jsme viděli letos, kdy si jeden tým nelegálně testoval, aniž by to byl dokonce náležitě potrestán. V tomto případě jsem očekával větší objasnění a odvahu ze strany FIA," uvádí Montezemolo.

Poukazuje také na jasně patrnou výhodu, které porušením pravidel Mercedes při soukromém testu s Pirelli za zavřenými dveřmi získal: "Výhody získané týmem, který absolvoval nelegální zakázaný test, pozorují všichni."

"Předtím nevyhrál ani jednu velkou cenu, po testu pak vyhrál tři z pěti závodů. Toto jsou vážné záležitosti, které narušují důvěryhodnost F1 a mění šampionát. Formule 1 musí být čistým sportem bez jakýchkoliv lumpáren, s nimiž jsme se v posledních letech setkali," pokračuje prezident Ferrari.


Prezident Ferrari Luca di Montezemolo (foto: Scuderia Ferrari)

Podle něj o tom nemělo smysl hovořit ani s Berniem Ecclestonem: "Nechci diskutovat s Ecclestonem. V minulých letech byl příliš upovídaný ve věcech Ferrari, ale překvapivě mlčenlivý, pokud šlo o ilegální testy Mercedesu."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 125 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy