De La Rosa o případném bojkotování závodu: Jde o bezpečnost, piloti riskovali dost

de la Rosa, Pedro | foto: Scuderia Ferrari

Šéf Asociace pilotů F1, Pedro De La Rosa, uvedl, že včerejší rozhodnutí bojkotovat závod na Nürburgringu v případě, že by se opakovaly problémy s pneumatikami, je především otázkou bezpečnosti. Podle něj piloti již nechtějí riskovat, když to není nutné.

Na včerejší schůzce Asociace jezdců Grand Prix (GPDA) padlo rozhodnutí, že pokud by se měly opakovat problémy s pneumatikami Pirelli, do závodu piloti nenastoupí (informovali jsme zde). Podle šéfa Asociace, Pedra De La Rosy, bylo toto opatření nutné.

"Důležité je, že nemluvíme o bojkotu nebo politice - mluvíme o bezpečnosti," odpověděl Autosportu na dotaz ohledně této situace. 

"Proti nebyl jediný závodník. Bezpečnost je na prvním místě a pokud by se objevil problém, musíme myslet na naše životy, traťové komisaře či fanoušky. Nestojí za to dál riskovat. Myslím, že piloti v posledních závodech, obzvlášť při tom v Silverstone, již riskovali dost. Bojkot není to správné slovo, jde o bezpečnost," uvedl Španěl.

Pirelli podle něj k situaci přistoupilo dobře a změny by měly pomoci. I když věří, že jsou nyní pneumatiky bezpečné, bylo prý správné, aby Asociace vyjádřila svůj názor ještě než se závodníci vydají na trať.

Ujasnil také, co by se dělo, pokud by se problémy s defekty opakovaly: pokud by se objevily během tréninků či kvalifikace, piloti by společně rozhodovali, jak bude víkend dál probíhat. Pokud by se objevily během závodu, bude rozhodnutí, zda je bezpečné pokračovat, na Charliem Whitingovi.

Tři piloti ze sartovního pole nejsou členy Asociace - Kimi Räikkönen, Adrian Sutil a Valtteri Bottas. De La Rosa se však neobává scénáře, že by se při problémech tito tři rozhodli pokračovat. "Nejde o to, kdo je členem a kdo ne - je to o bezpečnosti. Cítili jsme, že je správné uspořádat schůzku už ve čtvrtek, protože obvykle bývá v pátek po trénincích a my se chtěli ujistit, že jsme na stejné lodi."

"Pokud nečlenové naše rozhodnutí podpoří, budeme rádi a my je podpoříme za každých okolností," dodal.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy