FIA potvrdila změnu testů pro rok 2014

Pirelli | foto: Pirelli

První předsezonní test se bude příští rok konat již v lednu. FIA se rozhodla pravidly poupravit celou proceduru testů. Jak? Zjistíte v článku.

Před netrpělivě očekávanou změnou motorů v sezoně 2014 bude týmům umožněno otestovat nové šestiválce dřve, než bývalo zvykem. Pracovní skupina F1 se na změně testů shodla v Kanadě, FIA World Motor Sport Council schválil tento návrh dnes. Zároveň se do Formule 1 vrací testování v průběhu sezony.

Oficiální prohlášení k testům říká: "Během sezony bude týmům dovoleno testovat čtyřikrát po dvou dnech namísto dnešních osmi jednodenních promo dní a třídenního testu mladíků. Testy se budou konat na tratích v Evropě vždy v úterý a ve středu po závodu v zájmu zajištění co nejnižších dodatečných nákladů.


Bude navíc dovoleno testovat také v lednu za účelem vyzkoušení si nových motorů." Má se za to, že testy během sezony se budou konat po závodech ve Španělsku, Velké Británii, Maďarsku a Itálii. Definitivní rozhodnutí však padne až po zveřejnění kalendáře. 

Testování sice zvedne náklady nutné na účast v F1, FIA však hodlá tyto náklady kompenzovat tím, že zakáže práci v továrně (například ve větrném tunelu a práci s CFD). Ve vyjádření se píše: "Značné snížení práce v CFD a ve větrném tunelu je zavedeno v zájmu snížení nákladů. Potenciálně se tak naskýtá možnost, že by dva týmy mohly sdílet jeden větrný tunel."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy