Spor o testování se týká spíše Mercedesu než Pirelli - v čem je podle Red Bullu problém?

Pirelli | foto: Red Bull Racing

Podle šéfa Red Bullu Christiana Hornera nese vinu za vřavu kolem soukromého testování s Pirelli Mercedes, nikoliv italský dodavatel pneumatik.

Pirelli požádalo Mercedes o účast v testování pneumatik, během kterého měl německý tým ujet 1000 km a pomoci s vyřešením bezpečnostních hledisek nových konstrukci připravovaných pro Kanadu a také pro příští rok.

Red Bull a Ferrari však podali protest, protože Mercedes k tomu použil letošní auto. Podle Hornera nezáleží na tom, jestli Pirelli může či nemůže takový test uskutečnit: "Kontrakty s vašimi dodavateli jsou podle nás irelevantní vzhledem k závazku týmu."

"Když vstupuje do světového šampionátu, je odpovědností týmu, aby dodržoval pravidla. Není podstatné, co říkají smlouvy - jde o tým, který musí pravidla dodržovat. Problém se až tak netýká Pirelli, jde spíše o to, že tým záměrně testoval s aktuálním vozem na současném okruhu, čímž podle nás porušil pravidla," vysvětluje Horner.

Nyní se obává hlavně o to, aby případná mezera v pravidlech nebyla zneužívána, což by vedlo k návratu drahého testování v průběhu sezóny. Takový test by podle něj mohl vyjít na více než 30 milionů korun.


Red Bull z porušení pravidel obviňuje Mercedes, nikoliv Pirelli (ilustrační foto: Red Bull Racing)

"Samozřejmě mají smlouvu s každým týmem, což jim umožňuje ujet při testování 1000 km. Drobným problémem je, že pravidla to podle nás neumožňují. Nebezpečné je podle mě to, že se najednou vrátíme zpět, začneme s testováním, což podstatně zvýší náklady," dodává Horner.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 19 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy