Nový systém penalizací jezdců dostal zelenou: jaké uvidíme změny?

Připravované změny v systému penalizací jezdců byly týmy schváleny. Nyní je má potvrdit FIA a začít platit by měly od příští sezony. Za 12 trestných bodů přijde zákaz startu v jednom závodě.

Při setkání vedení týmů v Barceloně se diskutoval nový bodový systém penalizací. Pro bylo sedm z jedenácti týmů. Podle Autosportu hlasoval proti návrhu Red Bull, Toro Rosso, Williams a Lotus. Nyní je jen třeba, aby byl jej odsouhlasila Světová motoristická rada FIA, která se má sejít v červnu.

Nový systém dá komisařům možnost udělovat kromě běžných trestů i body za porušení pravidel. Různé situace a různé prohřešky budou rozdílně bodované. Body se budou počítat jednu sezonu, poté se vynulují a začínají znovu od začátku. Pokud některý z pilotů obdrží za rok 12 trestných bodů, dostává zákaz startu v jednom závodě. Diskutoval se také systém trestných kol. Ten však nedostal potřebnou podporu.

A jak budou určité prohřešky konkrétně trestány?
Například způsobení nebezpečné kolize - 3 body, získání výhody následkem opuštění tratě - 1 bod, překročení rychlosti v boxové uličce během kvalifikace či závodu - do 10 km/hod - 1 bod, do 20 km/hod - 2 body a nad 20 km/hod - 3 body, nebezpečné vyjetí jezdce mimo trať - 2 body, nebezpečné omezení jezdce - 2 body, ignorování modrých vlajek - 2 body, nebezpečný výjezd z boxů - 2 body, trest zákazu startu v závodě - 5 bodů apod. 

U většiny pilotů se tento systém setkal s kladným ohlasem. "Co jsem zatím viděl, nemyslím, že uvidíme velký rozdíl oproti dnešním dnům. Jezdci, kteří způsobují problémy budou trpět více než ti ostatní. Já jsem se do podobných věcí během své kariéry nezapojoval, takže je to ok," okomentoval novinky pro Autosport Felipe Massa.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy