Nováčci zřejmě dostanou během pátečních tréninků sadu pneumatik navíc

Force India | foto: Sahara Force India

Týmy Formule 1, které dávají během pátečních tréninků před závody šanci nováčkům, pro ně budou zřejmě od Velké ceny Španělska dostávat jednu sadu pneumatik navíc.

Pirelli nabídlo, že pro tento účel mohlo týmu dodávat pneumatiky stejné konstrukce jako současné závodní, ale s více trvanlivější směsí. Týmy mají v současnosti během závodního víkendu k dispozici 11 sad pneumatik (6 tvrdších a 5 měkčích).

Jednu sadu tvrdších po prvním tréninku vracejí, což znamená, že během něj jezdí převážně na jedné sadě tvrdších pneumatik. Pokud by byl návrh Pirelli přijat, nováčci by krom ní mohli mít ještě jednu sadu navíc, ujet mnohem více kol a nasbírat více zkušeností.

S tímto nápadem podle Autosportu původně přišel zástupce šéfa Force Indie Bob Fernley. "Bob Fernley řekl, že by v pátky dopoledne rád jezdil s nováčky a rozvíjejícími se jezdci. My jsme se zeptali, co by k tomu bylo třeba," říká sportovní ředitel Pirelli Paul Hembery.

"První půl hodinu v pátky nikdo nejezdí, jen tam sedí a koukají na prázdnou trať, takže jsme navrhli nějaké pneumatiky, které by se mohly využívat pouze během první půl hodiny či něco v tom smyslu. Jednalo by se o směs, která by vám poskytla tolik kol, kolik potřebujete - za předpokladu, že pojedete s nováčkem," pokračuje.

O návrhu bude nyní s týmy jednat zástupce FIA Charlie Whiting a Pirelli doufá, že k dohodě dojde již tento týden v Bahrajnu.

"Zvládli bychom to od Španělska, protože to je relativně jednoduché. Bylo by to založeno na struktuře současných pneumatik, ale na zcela jiné směsi. Můžeme do toho jít od Barcelony, ale detaily musí vyřešit týmy s Charliem," uvádí Hembery, podle něhož tento nápad podporuje i Bernie Ecclestone, protože by toho bylo na dráze během 90 min tréninku více k vidění.


V Číně dostal s Caterhamem šanci domácí mladík Ma Qing Hua (foto: Caterham F1 Team)

"Bernie byl nadšený z toho, že by lidé mohli v TV sledovat více akce a že by nám to také umožnilo něco udělat pro mladší piloty. Pomohlo by to přechodu z GP2 či ze Světové série [Renault 3.5] do F1," dodává Hembery.

Je sice nepravděpodobné, že by špičkové týmy dali více příležitosti nováčkům, týmy v druhé polovině startovního pole jim však příležitost poskytují poměrně často. Pokud by byl návrh přijat, nemělo by to žádný vliv na současný systém přidělování pneumatik pro kvalifikace a závod (po 3 sady z obou směsí).

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy