Dnešní F1 je náročnější, dříve to však byla větší zábava, shodují se piloti

McLaren | foto: Manor Racing

Kterou éru závodění si piloti užívají více? Éru Pirelli, kdy je výzvou práce s pneumatikami a strategiemi, či dřívější sprinty v dobách, kdy dominovala aerodynamika? A který typ závodění je podle jezdců náročnější?

Během kvalifikace na VC Číny zvolily týmy vyčkávací taktiku a na trati se dlouhou dobu nic nedělo. Důvodem byly pneumatiky - piloti mají k dispozici pouze omezené množství a měkká sada se navíc ukázala rychlejší o 1,5s, což bylo více, než se původně očekávalo. 

Pneumatiky hrají v závodě klíčovou úlohu a každý tým se tak snaží vymyslet co nejvhodnější strategii. Dnešní závodění je zkrátka hodně o kontrole - pneumatik, paliva,... Není tomu však tak dávno, kdy byl závod sprintem od začátku do konce - tankovalo se a záleželo na aerodynamice. 

Na tiskové konferenci byli první tři nejrychlejší piloti dnešní kvalifikace dotázáni, které z těchto závodění je náročnější a které si více užívají.

Podle Lewise Hamiltona je odpověď jednoduchá. "Náročnější je to teď s těmi pneumatikami, které máme. Je to pro nás všechny určitě složitější, ale řekl bych, že to bylo dříve rozhodně zábavnější," nechal se slyšet.

Podle Kimiho Räikkönena je to zkrátka takové, jaké to je a oni se jen musejí snažit z toho vytěžit maximum. "Léta plynou a pravidla se mění. Není jednoduché vše udělat správně (loni i letos), ale je to stejné pro všechny, stalo se to velkou výzvou a je to součást F1," uvedl a s klidem jemu vlastním dodal, že nevidí velký rozdíl. "Je to to, co máme k dispozici a buď to máte rád, nebo dělejte něco jiného." 

Mistři světa Alonso i Räikkönen už patří mezi nejstarší a nejzkušenější piloty ve startovním poli (foto: Scuderia Ferrari)

Podle Fernanda Alonsa je náročnější soudobá Formule 1. "Každého možná baví jiné období F1. Já si užíval roky 2003/4 s desetiválcovými motory. Ty už ale nejsou. A jak řekl Kimi, musíme získat maximum z toho, co máme teď a zároveň si to užívat," okomentoval situaci jednatřicetiletý Španěl.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy