Má Webber nakročeno k Porsche?

Webber, Mark | foto: Red Bull Racing

O možném konci Marka Webbera v Red Bullu, potažmo ve Formuli 1, se spekuluje již hezkých pár let. Ovšem po VC Malajsie tyto dohady nabraly zcela nový rozměr.

Okamžitě po závodě se objevila celá řada spekulací, že smlouva australského pilota již po sezoně nebude obnovena a na jeho místo poskočí jeden z dvojice mladíků z Toro Roso, čí případně někdo jiný. Co by v takovém případě bylo s 36letým Webberem?

Podle Motor-Total.com obdržel australský pilot nabídku od německého výrobce sportovních vozů Porsche. Tato Stuttgartská automobilka totiž v současné době vyvíjí vlastní prototyp třídy LMP1, se kterým by se roku 2014 ráda zúčastnila slavného 24 hodinového závodu v Le Mans, jakožto jednoho z podniků mistrovství světa vytrvalostních závodů (WEC).

Porsche má v současnosti 10 stabilních továrních pilotů, ovšem pouze Timo Bernhard a Romain Dumas mají jisté zkušenosti s pilotováním těch nejrychlejších prototypů. Oba totiž v nedávné minulosti hájili barvy sesterského Audi.

Oproti tomu pro Webbera by vytrvalostní závody v rychlých prototypech nebyly žádnou novinkou. Před svým vstupem do F1 v roce 2002 totiž Australan nastupoval ve službách Mercedesu v sérii FIA GT a dvakrát si vyzkoušel i start v Le Mans.

Avšak na svůj poslední start ve slavném francouzském závodě dozajista nebude rád vzpomínat. Psal se tehdy rok 1999 a Mercedes na okruh Circuit de la Sarthe přivezl nový model CLR, který (jak se později ukázalo) měl vážné aerodynamické nedostatky.

V kvalifikaci se totiž auto i s Webber za volantem při rychlosti přes 300 km/h nadzvedlo a doslova vzlétlo. Ve vzduchu se pak ještě několikrát otočilo a skončilo mimo trať. Webber vyvázl nezraněn.

Ovšem poté, co při zahřívací jízdě zažil ještě jeden podobný incident, odmítl Australan tento vůz dále řídit.  A po další totožné nehodě, kterou v závodě předvedl Peter Dumbreck v sesterském voze, se Mercedes rozhodl všechny zbylé vozy z bezpečnostních důvodů stáhnout.

   Mezi Vettelem a Webberem to skřípe čím dál víc (foto: Red Bull Racing)

Pokud by se Webber přenesl přes tuto hořkou zkušenost a skutečně usedl do kokpitu nového prototypu Porsche, mohl by zde narazit i na starého známého. Dalším pilotem v hledáčku německé automobilky je totiž Nick Heidfeld, v současnosti působící v týmu Rebellion v LMP1, který s Australanem působil u Williamsu v roce 2005.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 10 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy