Renault poprvé ukázal svůj nový V6 turbomotor

Renault | foto: Renault Sport F1

Renault Sport F1 poprvé ukázal svůj nový 1,6litrový šestiválcový turbomotor, který bude od příštího roku pohánět vozy Formule 1.

Nový agregát již podstoupil rozsáhlé testování na dynamometru v továrně Renaultu ve Viry-Chatillon, na dráhu se však nedostane dříve než příští rok.

Sportovní ředitel Renaultu Jean-Michel Jalinier věří, že přesun k ekonomičtějším a technologicky pokročilejším motorům bude velkým přínosem nejen pro automobilky, ale i pro samotný sport. Od roku 2014 dojde k výraznému snížení spotřeby motorů v F1 až o 40 %.


Inženýři Renaultu sledují průběh testování nového motoru na dynamometru

"Bude lepším komunikačním nástrojem než současný motor V8. Pro F1 budeme moci získat zpět nějaké fanoušky," domnívá se Jalinier.

Technický ředitel Renaultu Rob White také věří, že nové pohonné jednotky poskytnou dobrou podívanou a zároveň budou důležitějšími než současné osmiválce.


Renault se intenzívně připravuje na příští rok

"F1 bude stále velmi hlučná, stále to bude silná událost. Na testovací stolici můžete vidět, že i při relativně pomalých přeřazeních na dynamometru s relativně pomalými přechody jsou změny převodových poměrů rychlé a výrazné.

A ta velká žhavá červená věc na zádi motoru před převodovkou [systém pro rekuperaci energie] také nabídne nějakou podívanou," dodává White.


Historie motorů v F1 - od roku 2014 přijde další velká změna

© Foto: Renault Sport F1

Více se o připravovaných V6 turbomotorech pro F1 můžete dočíst zde.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 43 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy